Zelf chimichurri maken
21 april 2016Speciaal voor de nationale feestdag van onze noorderburen deze woensdag, delen we een recept voor zelfgemaakte chimichurri. Laat chimichurri nu net de nationale trots van Argentinië zijn. En de link tussen Argentinië en de Nederlanders hun Willem-Alexander spreekt natuurlijk voor zich.
Argentijnse chimichurri
Chimichurri, ook wel chimi genoemd, is een marinade en saus tegelijkertijd. In Argentinië wordt dit kruidenmengsel gebruikt voor het marineren van vlees. Maar nog vaker wordt het gebruikt als saus. Ook in Uruguay staat chimichurri vaak op tafel. Lekker met vlees en aardappelen maar ook heerlijk als dip.
Feit of fabel
Naar het schijnt is de naam afkomstig van Jimmy McCurry. Deze Ierse meneer was de eerste die deze saus en marinade heeft bereid. Doordat de locals de naam Jimmy McCurry moeilijk konden uitspreken is het chimichurri geworden. Of dit ook echt zo is, laten we in het midden. Er zijn namelijk ook nog andere verhalen die de ronde doen.
Zelf chimichurri maken
- 1 handvol verse koriander
- 1 handvol verse peterselie
- 120 ml olijfolie
- 80 ml rode wijnazijn
- 3 tenen knoflook
- 1 tl gedroogde chilivlokken
- 1 tl komijnpoeder
- Snufje zout
Bereidingswijze:
- Meng alles in een blender of in een hoge kom met staafmixer. Mix tot een egaal mengsel.
Tip:
Wil je de saus zoals de Argentijnen maken? Vijzel dan alles met de hand.
Chimichurri is erg lekker op gebakken steak, kip of bij aardappelen!