6 keukenverschillen tussen België en Nederland

23 maart 2016
door Nora In de keuken

  BE_VS_NL_vlag-01

  Ook al spreken we dezelfde taal en liggen er waarschijnlijk altijd aardappelen in onze voorraadkasten, toch verschillen onze keukens best een beetje van elkaar. Van speciale keukentermen tot hét nationale gerecht bij uitstek: wij gingen op zoek naar de grootste keukenverschillen tussen de Belgische en de Nederlandse keuken.

  1. Jeroen Meus vs Herman den Blijker

   We gaan van start met onze bekendste keukenhelden. Tegenover onze televisiekok Jeroen Meus staat in Nederland Herman den Blijker. Deze energieke kok presenteert er onder andere het programma ‘Herrie in de keuken’, waarin hij restaurants redt van de ondergang.

  2. Stoofvlees friet vs stamppot

   Vorig jaar nog verkozen tot onze nationale trots in het populaire kookprogramma Dagelijkse Kost: stoofvlees friet, een echte Belgische klassieker. De eeuwige favoriet van onze Noorderburen is stamppot (of in het Vlaams stoemp). Zalig met een rookworst! Vandaar dus dat er af en toe stamppot op het menu staat bij HelloFresh.

  3. Wortel vs peen

   Trok je al eens een vreemd gezicht bij het lezen van het ingrediënt ‘peen’ in één van de HelloFresh-recepten? In Nederland betekent peen meestal gewoon grote wortel. Meer over verschillende soorten ‘peen’ lees je hier. Andere taalverschillen komen voor bij de woorden ‘ham’ en ‘ui’. Vraag een Nederlander naar een sneetje ‘hesp’ of  een ‘ajuin’ en hij kijkt je ongetwijfeld met een verbaasde blik aan.

  4. Hertog Jan vs De Librije

   In België mogen restaurants De Karmeliet, Hof van Cleve en Hertog Jan pronken met drie Michelinsterren op hun gevel. In Nederland zijn die sterren voor restaurants De Librije en De Leest. Sergio Herman, Nederlander van origine maar dankzij zijn restaurant The Jane in Antwerpen ook razend populair in België, brengt het beste van onze twee landen samen. Allebei culinaire toplanden, dat is zeker!

  5. Alle dagen honger vs Uit Pauline’s keuken

   Vorig jaar nog bekroond door het tijdschrift Weekend Knack als beste Belgische foodblog: Alle dagen honger. Dit is een initiatief van drie creatieve Antwerpenaren. Ze organiseren regelmatig events en brachten vorig jaar zelfs hun eerste boek uit. In Nederland is Uit Pauline’s Keuken één van de meest gekende blogs. Naast die van HelloFresh natuurlijk. 😉

  6. Aardbeien vs haring

   Veel Nederlandse pleinen worden het hele jaar door opgevrolijkt door haringkramen. Onze Noorderburen zijn namelijk helemaal gek van deze vis. Ze eten hem als snack uit het vuistje. Tijdens het aardbeienseizoen zie je bij ons dan weer overal langs de weg aardbeienkraampjes. Of onze kramen met kip aan het spit, ook lekker typisch natuurlijk.

  Heel wat keukenverschillen dus maar wat we overduidelijk met elkaar gemeen hebben, is de liefde voor lekker eten. Die liefde zit ook in het DNA van HelloFresh en delen we dan ook elke week graag met jou.

  Vorig artikel
  Zelf linzen kiemen Zelf linzen kiemen
  Volgend artikel
  Paasbrunch: kruidige shakshuka met ei en feta Paasbrunch: kruidige shakshuka met ei en feta

  Gerelateerde artikelen