3x makkelijk meer groente 15 maart 2017

door Sanne van Dartelen Gezonde voeding

300 gram groente eten per dag is heel gezond, maar dat kan soms best veel lijken. Vooral als je het in één maaltijd moet eten. Wij geven je tips hoe je ongemerkt meer groente kunt eten.

1. Groen de dag door

In België zijn we vooral gewend om bij de avondmaaltijd groente te eten, maar groente is de hele dag door lekker. Ja, zelfs bij je ontbijt! Wat dacht je van een omelet met paprika en champignons? Heb je haast, kies dan voor een snel ontbijt van crackers met avocado, cherrytomaatjes en eventueel een eitje. Heb je iets meer tijd? Ga dan voor Eggs Florentine – gerookte zalm, spinazie en gepocheerde eitjes op een muffin of volkoren broodje. Daar mag je ons altijd voor wakker maken.

avocado

Lunch

Lunchen met alleen een salade vinden veel mensen toch net een stapje te ver. Wij zijn nou eenmaal gek op brood. Maar brood en groente gaan ook prima samen – en heus niet alleen sla, tomaat en komkommer. Probeer eens spinazie in plaats van sla of een broodje gegrilde groente met feta. Paprika, courgette en aubergine zijn hier heel geschikt voor.

Een groot misverstand is ook nog steeds dat een salade vooral uit sla bestaat. Je kunt heerlijke salades maken met vullende ingrediënten als wortel, rode biet, linzen en kikkererwten. Wat kaas erbij en je hebt binnen een handomdraai een gezonde, vullende lunch.

salade

Als je écht voor veel groente wil gaan tijdens de lunch, probeer dan eens een buddhabowl. Deze nieuwe trend bestaat uit een goed gevulde kom met stevige, gezonde ingrediënten. Lees hier meer over de buddhabowl.  

2. Smoothies

De smoothie is ondertussen al flink ingeburgerd bij veel Belgen. De groene variant is een gemakkelijke volgende stap. Spinazie is een fijne groente om mee te beginnen. Als je daar eenmaal aan gewend bent, is het tijd om te gaan experimenteren! Boerenkool, sla of selderij zijn bijvoorbeeld lekker om mee af te wisselen, of voeg eens een takje munt toe.

Deze groenten hebben wel een sterkere smaak dan spinazie, dus begin met een klein beetje en bouw het langzaam op. Je kunt in eerste instantie ook kiezen voor een combinatie met zoet fruit, denk dan aan ananas of mango. Zodra je aan de smaak gewend bent, kun je langzaam steeds meer groente en minder fruit toevoegen. Zo blijf je langer vol én krijg je minder suiker binnen.

3. Gezond snacken

Wij zijn gek op tussendoortjes – paprikareepjes, cherrytomaten, komkommer en selderij zijn lekker om overdag als tussendoortje te eten. Extra lekker wordt het met zelfgemaakte hummus. Kijk snel naar deze blog voor vier verrassende hummusrecepten. Onze #groenemaandag ambassadeur Pauline van ‘Uit Pauline’s Keuken’ heeft nog meer lekkere ideeën voor groentedips.

Ben je niet zo gek op rauwe groente? Probeer dan eens zelf cassavechips te maken. Voor de lekkere trek! Wil je iets dat meer vult? Wij hebben altijd bataat, ofwel zoete aardappel in huis. Niet alleen omdat je daar zo lekker mee kunt koken, maar ook om één van onze favoriete snacks mee te maken – toast van zoete aardappel. Deze kun je zo simpel of uitgebreid beleggen als je zelf wilt. Kijk voor ideeën en het recept op onze blog.

Hoe zorg jij dat je dagelijks genoeg groente binnenkrijgt?

Vorig artikel
Wij gaan deze maand voor groen! Wij gaan deze maand voor groen!
Volgend artikel
Groenspiratie Groenspiratie

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 × 4 =