Zoete aardappel bereiden

31 oktober 2016
door Charlot van Scheijen Tips en Tricks

  Wij krijgen geen genoeg van zoete aardappel. Maar hoe maak je ‘m klaar? Wij geven tips.

  Voordat we je verwarren: zoete aardappel en bataat is precies hetzelfde. Wij noemen het bataat, maar dat is dus precies hetzelfde en geen exotisch neefje van de zoete aardappel. Door de zoete smaak is bataat ook een echte kinderfavoriet!

  Zoete aardappel bereiden kan op een heleboel verschillende manieren: net als de gewone Hollandse aardappel dus. Je kunt ze koken, stoven, bakken of er zelfs friet van maken. Hieronder geven we je wat ideeën.

  Koken

  De meest voor de hand liggende manier om zoete aardappel te garen is waarschijnlijk koken. Let er hierbij op dat je de aardappel in ongeveer gelijke stukken snijdt; zo is alles min of meer gelijktijdig gaar. Vergeet niet een flinke snuf zout toe te voegen aan het water. Je kookt de bataat ongeveer 15 tot 25 minuten, afhankelijk van hoe gaar je ze wilt hebben. Door ze te koken gaat er wel wat smaak verloren. Wij gebruiken deze methode dus vooral als we puree willen maken van zoete aardappel, of een soepje. Puree van zoete aardappel maak je op precies dezelfde manier als puree van gewone aardappels: met een klontje boter dus en een scheutje (eventueel plantaardige) melk. Hier vind je een recept voor een puree van bataat en wortel.  Zoete aardappelsoep is ook echt een aanrader. Je kunt dit recept of ons soep-stappenplan gebruiken als je niet helemaal weet hoe je dat moet aanpakken.

  Zoete aardappel doet het ook geweldig in stoofgerechten, zoals bijvoorbeeld deze curry van Jamie Oliver of in deze Indiase curry van ons.

  567070014dab7145468b4569
  Bakken

  Heb je zin in gebakken aardappeltjes? Daar kun je zoete aardappel ook goed voor gebruiken! Snijd dan de aardappel in plakjes en bak in een koekenpan, op matig vuur, in wat boter en olijfolie. Vergeet niet om ze regelmatig om te draaien! Het duurt ongeveer 20 minuten voor ze gaar zijn. Voor een kortere bereidingstijd kook je de aardappels eerst even in hun geheel: een minuut of 10. Dep ze daarna goed droog met keukenpapier. In plaats van een koekenpan kun je ook een grillpan gebruiken. Dan kun je de olie en boter weglaten. Iets lichter!

  In de oven

  Misschien wel de beste manier om zoete aardappel te bereiden is in de oven. In de oven gaat er geen smaak verloren en wordt de diep-zoete smaak van de aardappel mooi versterkt. Bovendien doet de oven het werk en hoef jij er bijna niet naar om te kijken. Je kunt de bataat eerst schillen en in grove stukken snijden, of in zijn geheel in de oven doen. Lekker in een salade!

  Een gepofte aardappel doet het altijd goed. Zo ook een gepofte zoete aardappel, probeer maar eens. Wikkel de bataat in aluminiumfolie (dat versnelt de garing) en leg ongeveer 25 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden. Je kunt hem zo eten, met een beetje zout en misschien wat boter, of er verschillende vullingen bij bedenken. Geitenkaas met verse groene kruiden en wat citroenschil is een van onze favoriete vullingen, of met zure room, dille, tonijn en pompoenpitten zoals op de foto hieronder.

  hf151020_blog_suesskartoffel2_low-690x460

  Maak jij zoete aardappel liever op een andere manier klaar? Laat het ons hieronder weten!

  Vorig artikel
  Hoe bewaar je broccoli? Hoe bewaar je broccoli?
  Volgend artikel
  Onze matcha latte Onze matcha latte

  Gerelateerde artikelen