Zelf kaarsjes maken voor Pasen

30 maart 2017
door Sanne van Dartelen Inspiratie

  Een mooie paastafel hoeft helemaal niet veel geld te kosten. En als je het leuk vindt om te knutselen met Pasen, bijvoorbeeld met de kinderen, kun je veel leuke decoraties gewoon zelf maken.

  Een ei hoort erbij met Pasen en behalve mooi beschilderen, kun je er ook leuke kaarsjes van maken. Dit klinkt ingewikkelder dan het is, alles wat je nodig hebt is een aantal eieren en wat artikelen die je bij de hobbywinkel kunt kopen.

  Benodigdheden

  • Eieren
  • (Brei)naald
  • Acrylverf
  • Kaarsenwas en lont (te koop in hobbywinkels)
  • Pan
  • Schaal (iets kleiner dan de pan)

  Methode

  Ga je de kaarsjes met de kinderen maken? Zorg dan dat er altijd een volwassene bij is. Je werkt namelijk met heet kaarsvet.

  De eieren uitblazen

  Met de naald ga je precies zo te werk als bij het uitblazen van een ei. Prik met een naald een klein gaatje in de onderkant van het rauwe ei en een iets groter gaatje in de bovenkant. Als je de eitjes gaat beschilderen, doe je dit juist andersom, zodat het grotere gaatje ‘verborgen’ blijft aan de onderkant.

  In dit geval maak je dus een iets groter gaatje aan de bovenkant. Probeer met de naald de dooier door te prikken. Zet het kleine gaatje aan je mond en blazen maar! Vang de eieren op in een kom, hier kun je later een lekkere omelet of frittata mee maken.

  paaskaarsjes uitblazenDe vorm maken

  Als de eieren eenmaal leeg zijn maak je voor de eierkaarsjes met de naald of een scherp mesje het gaatje aan de bovenkant van het ei steeds iets groter door stukjes van de eierschaal weg te tikken, tot je genoeg ruimte hebt om het kaarsvet in te gieten. Op de foto kun je zien hoe dit eruit ziet. Je hoeft niet netjes te werk te gaan, een rafelige rand staat juist erg mooi!

  Goed wassen

  Spoel de lege eierschalen goed uit onder de kraan en laat ze drogen op een theedoek. Als je de schalen niet grondig uitspoelt, kunnen ze later een minder prettige geur gaan verspreiden.

  Paaskaarsjes eierschaal

  Beschilderen

  Trek je schort maar uit de kast! Dit keer niet om te koken, maar om te schilderen. Met acrylverf krijg je een sterker kleureffect, maar je kunt eventueel ook andere verf gebruiken. Schilder de eieren in een kleur die past bij je paastafel.

  Voor een speels effect, spetter je de verf met het kwastje op het ei. Tip – leg veel kranten op tafel!

  Van ei naar kaarsje

  Dan is het nu tijd voor het echte werk – de kaarsenwas. Zet een pan met ruim water op het vuur. Doe de kaarsenwas in de schaal en plaats deze in het water. Zorg dat je de schaal nog wel vast kunt pakken zonder je handen te branden, of gebruik pannenlappen.

  Laat de was langzaam smelten en roer af en toe. Gebruik hiervoor een metalen lepel, deze kun je later gemakkelijk schoonmaken met kokend water. Wanneer je de lepel tijdens het smelten even neerlegt, doe dit dan op een oude krant.

  Kort lontje

  Plaats de eierschalen in een eierdopje om ze rechtop te zetten en plaats een (niet te kort) stuk lont in het midden van je eierschaal en giet voorzichtig (gebruik eventueel een trechter) de was in het eierdopje. Vul het ei voor ongeveer een derde met was.

  paaskaarsjes kaarsenwas

  Geduld is een schone zaak

  Wacht tot de was gestold is en voila – je zelfgemaakte paaskaarsjes zijn klaar!

  Tip!

  Knutselen met Pasen is leuk, maar ben je bang dat het een kliederboel wordt met al dat kaarsvet? Zorg dat je zoveel mogelijk metalen keukengerei gebruikt, met kokend water uit de waterkoker spoel je de was er gemakkelijk af. Wel eerst even met een lepel (van een mesje krijg je krassen) de overtollige was wegschrapen, anders heb je kans dat je gootsteen verstopt raakt.

  Succes!

  Vorig artikel
  Koolrabi: tips & tricks Koolrabi: tips & tricks
  Volgend artikel
  Taart bakken met groente Taart bakken met groente

  Gerelateerde artikelen