Verschil tussen uien

9 mei 2014
door Frederieke Achter de schermen

  HF151222-Blogshoot_7753_high

  Kook jij graag met ui? Zo nu en dan zit er een uitje in de HelloFresh Box. Maar waarom nou af en toe een sjalot en soms een lenteui? Wij hebben een aantal weetjes over verschil tussen uien op een rijtje gezet. 

  Over het algemeen moeten uien hard zijn, een droge buitenste schil hebben en ze mogen geen uitlopers hebben. Je kunt uien het beste bewaren op een koele (12-15C), donkere en droge plaats buiten de koelkast. Zo zijn uien een paar weken te bewaren. De rode ui is wel iets minder lang houdbaar dan bijvoorbeeld de gele ui.

  Gele ui

  Uien worden wereldwijd in de keuken gebruikt en bestaan in allerlei vormen en kleuren! De meest voorkomende ui is de gele ui die we in Nederland voornamelijk ui of tuinui noemen. Deze soort ui kun je voor veel gerechten gebruiken! Zo is de ui lekker als basis voor je soep, de pasta of bij een vleesgerecht. De gele ui heeft een sterke smaak en geur, die vermindert bij verhitting.

  Rode ui

  De rode ui heeft een dieprode, bijna paarse, schil die iets dunner is dan de schil van de gele ui. De rode ui smaakt iets minder scherp dan de gele ui en is zeer geschikt voor een salade. Ook is het uitstekend te gebruiken voor marinades en sauzen. 

  Sjalot

  Sjalotjes, zowel gele als roodbruine, hebben een fijne smaak waarvan de suikers karamelliseren als je deze opwarmt. Er ontstaat een zoetige smaak, die je goed kunt gebruiken als basis van een gerecht. Ook kun je sjalot rauw eten. Een plantuitje, zoals de gele en rode ui, groeit uit tot 1 grote ui, terwijl een sjalot zich splits en tot een kluster van bolletjes uitgroeit. Sjalotjes hebben wel een mildere smaak dan de gewone ui, maar zijn bij het schoonmaken en snijden een stuk krachtiger. 

  Lenteui

  Lenteui is een lookgewas en behoort, net als de rest van de uien, tot de allium-familie. Er bestaan wel meer dan 600 verschillende soorten. Zo zijn er dan ook veel benamingen voor deze uisoort die een zachte smaak heeft en rauw goed kan worden gegeten. Veel mensen denken dat lenteui en bosui hetzelfde is, maar de bosui is een volgroeide lenteui met bolletjes aan de onderkant. Lenteui kun je gebruiken bij bijvoorbeeld Aziatische roerbakgerechten of behandelen als miniprei. 

  Wat is jouw favoriete uisoort? 

  Vorig artikel
  Maak een Moederdagtaart Maak een Moederdagtaart
  Volgend artikel
  Koolhydraatarm eten met tips van Dafna! Koolhydraatarm eten met tips van Dafna!

  Gerelateerde artikelen