Tips & tricks: koelkastindeling

13 oktober 2015
door Charlot van Scheijen Our Cooking tools

  Koelkast inrichten - HelloFresh

  Bij HelloFresh proberen we altijd te zorgen voor zo min mogelijk verspilling. Dat doen we door waar we kunnen afgepaste hoeveelheden bij je te bezorgen, en door je tips te geven over het bewaren en gebruiken van de producten. Vaak is daar een heleboel winst te behalen: neem bijvoorbeeld je koelkastindeling. Door je eten op de goede manier te bewaren, hou je het niet alleen langer goed maar blijft het ook een stuk lekkerder. Dit zijn onze koelkasttips- en trucs.

  De juiste temperatuur
  Zorg om te beginnen voor de juiste temperatuur van je koelkast. 4ºC is perfect. Geeft die van jou niet aan wat de temperatuur precies is? Je kunt dan een losse koelkastthermometer kopen die je aan de binnenkant plakt. De temperatuur in de koelkast verschilt per plank, vandaar dat het goed is om je aan een algemene indeling te houden.

  Groentela
  De groentelades zijn niet helemaal afgesloten, zodat de warmte die de groente afgeven weg kunnen. Ter bescherming van de groenten kun je deze het beste bewaren in een papieren of plastic zak met gaatjes erin. Bewaar ook vruchtgewassen als aubergine, courgette en paprika uit de box in de koelkast. Onze groenten worden gekoeld van het land naar jouw keuken gebracht. Als je ze dan vervolgens buiten de koelkast bewaart, is de overgang in temperatuur erg groot en komt dit de producten niet ten goede.

  Onderste plank
  De plank boven je groentelade is de plek waar het het koudst is. Bewaar daar producten die het snelst bederven zoals rauw vlees, rauwe vis of restjes van je maaltijden. Heb je een moderne koelkast met zogenaamde ‘Bio Fresh’ of 0°C zones? Dan kun je daar het beste rauw vlees in bewaren. Heb je ruimte over? Dit is ook een goede plek voor bier, wijn en fris.

  Midden
  In het midden van je koelkast kun je zuivelproducten en bijvoorbeeld vleeswaren bewaren. De temperatuur is hier gemiddeld. Ook kun je hier het beste de verse curry’s die zo nu en dan in de box zitten bewaren.

  Bovenin
  Op de bovenste plank(en) van je koelkast is het nog iets warmer. Een goede plek om boter en kaas te bewaren. Let erop dat er ook op elke plank zelf nog een klein temperatuurverschil is: hoe dichter bij de achterkant van de koelkast, hoe kouder. Kaas en boter kun je dus prima achterin bewaren. Melk zet je liever aan de voorkant, omdat het kan bevriezen als je het tegen de achterkant van de koelkast aanzet.

  In de deur
  Door het temperatuurverschil dat ontstaat bij en open en dicht doen van de deur kun je hier het beste producten neerzetten die daar geen last van hebben. Potjes met kappertjes, zongedroogde tomaten of pesto bijvoorbeeld kunnen hier goed tegen. Ook eieren kun je goed in de deur bewaren.

  Tips

  • Het is het overzichtelijkst om producten die het meest bederfelijk zijn vooraan te zetten
  • Bewaar producten zoveel mogelijk in de originele verpakking. Is iets geopend? Dek het dan goed af.
  • Probeer de deur zo veel mogelijk dicht te laten. Het temperatuurverschil dat ontstaat als je de deur opendoet komt niet ten goede van de houdbaarheid van de producten.
  • Weetje: een volle koelkast verbruikt veel minder stroom! Dit komt omdat gekoelde producten kou afgeven waardoor de koelkast minder hard hoeft te ‘werken’. Goede reden om altijd een volle koelkast te hebben toch?

  Heb jij nog goede bewaartips? Dat horen we natuurlijk graag. Laat ze hieronder achter in de comments!

  Vorig artikel
  Tips voor de herfstvakantie – deel 1 Tips voor de herfstvakantie – deel 1
  Volgend artikel
  Wij gaan verhuizen – en hebben verhuistips Wij gaan verhuizen – en hebben verhuistips

  Gerelateerde artikelen