Stressvrije kerst: onze 4 experts vertellen hoe

15 december 2017
door Lisa Kapan Tips en Tricks

  Voor sommigen staat kerst, en dan voornamelijk het kerstdiner, in het teken van stress, aangebrande gerechten en weinig tijd voor elkaar. Onze 4 experts geven handige tips waarmee dit verleden tijd is. Dag kerststress, hallo kerstplezier!

  kerst

  Gail, eventmanager bij HelloFresh:

  “Ik ben dol op de feestdagen, voornamelijk kerst, maar dat gevoel valt of staat bij een goede planning en dat vergeten mensen nog wel eens. Bedenk dus op tijd wat je wilt bereiden, maak een goed boodschappenlijstje en zorg dat je op tijd de boodschappen in huis hebt zodat je rustig in de keuken aan de slag kunt gaan. Vind je het spannend om nieuwe dingen uit te proberen? Kook het gerecht dan al een keer van tevoren of kies voor een vertrouwd en lekker (familie)recept. Het hoeft overigens helemaal niet zo spectaculair te worden wat je gaat maken. Laat de tafeldecoratie voor een wauw-effect zorgen! Dat doe je al met mooie servetten, kaarsjes, tafeldecoratie zoals kleine kerststukjes en mooie karaffen en wat confetti op een simpel, wit tafelkleed. Heb je wat tijd over? Maak dan kleine, handgeschreven menukaartjes en zet hierbij een persoonlijke boodschap. Het zijn kleine dingen waarmee je zelfs het simpelste diner een luxe uiterlijk kunt geven zonder veel moeite te hoeven doen.”

  Miljuschka Witzenhausen, tv-chef en kookboekenauteur:

  “Ik ben al heel lang bezig met de feestdagen en kijk er altijd naar uit. Het is het enige moment in het jaar waarop ik als het ware ‘restaurantje’ kan spelen. Het belangrijkste is dat je nooit iets moet koken wat je nog nooit eerder gemaakt hebt. Verder is het heel nuttig om een goede planning te maken, ongeacht hoe groots je het gaat aanpakken. Bedenk twee weken van tevoren je menu, zorg dat je een week van tevoren al je boodschappen hebt gedaan en een dag voor het diner gaat voorbereiden. In mijn geval moet de kalkoen bijvoorbeeld ’s ochtends al de oven in en hierna lang rusten. In de tussentijd bereid je de rest van de gerechten. Als je in je hoofd hebt wanneer iedereen ongeveer aan tafel gaat, kun je op dat moment alles op tafel zetten en zelf ook aanschuiven. Zo sta je niet nog uren borden op te dienen en kun je gewoon meemaken wat er aan tafel gebeurt. Daar gaat het uiteindelijk om: eten is samen herinneringen creëren. Houd je aan je planning, doe niet te moeilijk en geniet vooral! Het hoeft echt niet perfect te gaan.”

  Avigal, chef bij HelloFresh:

  “Ook ik geloof in de kracht van planning om geen stress te hebben voor de feestdagen. Voor mij zit dit bijvoorbeeld al in het op tijd af hebben van al het snijwerk, het dessert een dag van tevoren maken en het bereiden van een stoof- of ovengerecht. Dat laatste hoef je dan alleen nog even op te warmen voordat je gasten komen en je bent klaar! Door de uren die zo’n gerecht dan ook nodig heeft om op smaak te komen en te garen, heb je genoeg tijd om iets anders voor te bereiden. Ik hou voor mezelf de regel aan dat ik op de dag van het diner om 15 uur ’s middag klaar wil zijn in de keuken. Zo heb ik geen stress!
  Ik geloof wel dat het goed is, als je minder ervaren bent in de keuken, om te blijven bij gerechten die je goed kent, zoals Miljuschka en Gail zeggen. Maar ik moedig meer ervaren (thuis)koks ook altijd aan om juist wel iets nieuws te proberen. Vertrouw op je kookskills. Dat hoeft dan niet meteen een volledig experimenteel menu te betekenen, maar dat kan bijvoorbeeld al zitten in het uitproberen van nieuwe bijgerechten bij een hoofdgerecht dat je al wel goed kent. Zo verras je jezelf ook. Want dat lijken we soms nog wel te vergeten: maak iets waar je zelf ook naar uitkijkt! Zo ben je in de voorbereiding gemotiveerd en net zo gretig om aan tafel te gaan als je gasten.”

  Julia, recept-ontwikkelaar bij HelloFresh:

  “Ik maak elk jaar meerdere kerstdiners en daarbij is de planning, zoals de anderen zeggen, heel belangrijk, maar dit zit ook in het bedenken van hoeveel kookgerei je nodig hebt. Dus hoeveel pannen, schalen, snijplanken, bestek heb je nodig? Dat wordt nog wel eens vergeten en dat veroorzaakt onnodige stress. Zodra je je menu bedenkt, neem dit dan mee in overweging. Verder geloof ik er ook heilig in dat je nooit bang moet zijn om om hulp te vragen, vooral bij een groter diner hoef je echt niet alles in je eentje te doen. Hulp bij het snijwerk en het decoreren van de tafel is al heel fijn en werkt ontspannend. Qua gerechten denk ik dat je juist je eigen klassiekers moet maken. Stel dat een gebraden kalkoen helemaal niet bij je past? Doe het dan niet. Blijf trouw aan je eigen stijl, ook al is het wat minder ’traditioneel’ voor de kerst. En tot slot geloof ik vooral dat je niet teveel (verschillende dingen) moet maken. Drie of vier gangen is genoeg. Ik denk dan altijd aan een quote van Coco Chanel: “Voordat je de deur uitgaat, kijk dan in de spiegel nog een keer naar jezelf en haal één ding weg.” Bij koken is het exact hetzelfde. Het maakt je gasten helemaal niet uit of je 2 of 5 verschillende (bij)gerechten maakt. Hou het simpel, blijf trouw aan jezelf en wat haalbaar is.”

  Kerstmenu

  Wil je het jezelf helemaal gemakkelijk maken? Kies dan voor onze Kerstbox. Hiermee zet je zo-ho-ho een heerlijk drie of vier gangen diner op tafel.

  [button content=”Lees meer over de Kerstbox” color=”green” text=”white” url=”https://www.hellofresh.nl/landing/kerst” openin=”_blank”]

   

  Vorig artikel
  In het HelloFresh-zonnetje: Marja & Lisa In het HelloFresh-zonnetje: Marja & Lisa
  Volgend artikel
  In het HelloFresh-zonnetje: Inge en Cindy In het HelloFresh-zonnetje: Inge en Cindy

  Gerelateerde artikelen

  1 reactie

  Eⲭcelⅼent post. I waas checқing constantly this
  bⅼog and I’m impressed! Very uѕeful infо specifically the last pwrt :
  ) I care for such infⲟrmation much. I wass ⅼooking for tһis particular
  information for a long time. Thank you and good luck. http://Www.glcxfzc.com/comment/html/?227113.html