Pesto zelf maken: een Italiaanse klassieker

15 juni 2016
door Nora Onze recepten

    Pesto zelf maken

    Pesto is een klassieker uit de Italiaanse keuken. Met deze groene saus tover je een pastasoort meteen om tot een culinair genot. Het is niet alleen superlekker maar pesto zelf maken is ook echt niet moeilijk!

    Over pesto

    Pesto of oorspronkelijk voluit ‘pesto alla genovese’ (uit Genua) is een Italiaanse smaakmaker voor onder andere pasta’s en salades. Pijnboompitten, basilicum, knoflook, Parmezaanse kaas en olijfolie vormen de basis van deze lekkernij. Oorspronkelijk werden alle ingrediĂ«nten met de hand in een vijzel fijngemalen. Vandaar de naam pesto, wat gestampt betekent. Als je thuis een vijzel hebt, kun je de pesto uiteraard hierin malen. Al is een blender of staafmixer natuurlijk net iets makkelijker… 😉

    Leuk om te weten is trouwens dat het eerste potje pesto pas in 1946 naar Amerika werd verscheept. Tot dan hebben de Italianen deze lekkernij dus voor zichzelf gehouden. Pas in de jaren 90 veroverde de pesto eindelijk de rest van de wereld. Gelukkig maar!

    Pesto is heerlijk als saus bij pasta, als dressing in salades, bij carpaccio of zelfs op een toastje of als dip. Deze klassieker moet je gewoon in huis hebben! En hoe leuk is het als je kunt zeggen dat je het zelf gemaakt hebt?

    Benieuwd naar het verschil met rode pesto? Dat lees je hier.

    Pesto zelf maken: het recept

    Ingrediënten

    • 30 gram pijnboompitten
    • 50 gram Parmezaanse kaas
    • 2/3 deel van een basilicumplant
    • 1 halve citroen
    • 2 teentjes knoflook
    • 6 el extra vierge olijfolie
    • peper en zout

    Benodigdheden

    • koekenpan
    • kaasrasp
    • blender of hoge kom met staafmixer

    Bereiding

    1. Rooster de pijnboompitten in een koekenpan zonder olie.
    2. Rasp de Parmezaanse kaas, pluk de blaadjes van de basilicumplant en snijd de knoflook fijn.
    3. Doe de pijnboompitten, kaas, basilicum en knoflook in een blender of hoge kom met staafmixer.
    4. Voeg het sap van een halve citroen en de extra vierge olijfolie toe aan de blender of hoge kom en pureer tot een gladde massa.
    5. Breng op smaak met peper en zout en voeg eventueel nog extra olijfolie toe om het smeuĂŻg te maken.

     

    Vorig artikel
    Rijstpap als ontbijt Rijstpap als ontbijt
    Volgend artikel
    Hoe weet je of fruit en groenten rijp zijn? Hoe weet je of fruit en groenten rijp zijn?

    Gerelateerde artikelen