Onze favoriete herfstdrankjes

4 oktober 2018
door Lisa Kapan Gerechten

    Geloof het of niet, maar herfst is ons favoriete seizoen! Het weer wordt koeler en de bomen krijgen mooie goudbruine kleuren: dit is de perfecte gelegenheid om je lekker in een deken te wikkelen en te genieten van een warm drankje (of erna van een smakelijke soep). Bekijk hier onze favorieten!

    Van een pumpkin spice latte en warme chocolademelk met matcha tot een romige pompoensoep, wij hebben de perfecte herfst opwarmers voor jou geselecteerd. Maak dus een kleine omweg naar je keuken voor je je op de bank nestelt met je favoriete serie…

    Pumpkin Spice Latte 

    Ben jij ook zo’n fan van de combinatie van kruidige en zoete smaken? Dan is deze pumpkin spice latte helemaal jouw ding. En goed nieuws: het is helemaal niet moeilijk om te maken!

    Pumpkin spice latte

    Ingredients

      • 2 eetlepels pompoenpuree uit blik
      • 1/2 theelepel pompoenkruiden
      • 1 theelepel ahornsiroop
      • 1 1/2 eetlepel zuiver vanille-extract
      • 2 kopjes volle melk
      • 1 kop koffie
      • 1/4 kop zware slagroom

      Voor de kruidenmix:

      • 2 eetlepels kaneel
      • 1 eetlepel gemalen gember
      • 1 theelepel peperkoek kruiden (kaneel (40,8%), anijszaad, korianderzaad, steranijs (5%), gember, kruidnagel, nootmuskaat.)
      • 1/2 theelepel kruidnagelpoeder
      • 1/4 theelepel nootmuskaat

    Instructions:

    1. Meng 2 eetlepels pompoenpuree, ½ theelepel pompoenkruiden en het mengsel van specerijen: 2 theelepels kaneel, 1 eetlepel gember, 1 eetlepel koffiemix van peperkoek, ½ koffielepel kruidnagel en ¼ theelepel nootmuskaat.
    2. Neem een steelpan en meng 2 eetlepels pompoenpuree, ½ theelepel pompoenkruid, en een mengsel van specerijen zoals: 2 theelepels kaneel, 1 eetlepel gember, 1 eetlepel peperkoekkruiden, ½ koffielepel kruidnagel en ¼ theelepel nootmuskaat. Kook dit 2 tot 3 minuten op middelhoog vuur tot de puree heet is en de kruiden gelijkmatig verdeeld zijn.
    3. Klop In een tweede steelpan 1 theelepel ahornsiroop, 1 ½ eetlepel vanille-extract, 2 kopjes melk en ¼ kop slagroom tot het licht en romig is. Zorg ervoor dat het niet kookt. Als het mengsel homogeen is, haal het dan van het vuur en giet het in een blender. Mix alles 15 seconden totdat je een luchtig mengsel krijgt dat een beetje op slagroom lijkt.
    4. Bereid de koffie naar keuze: bitter of zoet, het is aan jou!
    5. Voor het serveren: giet een kop koffie in een kop en voeg de pompoenpuree toe. Garneer vervolgens met de vanille slagroom.
    6. Bestrooi met kaneelpoeder als afwerking!

    Warme chocolademelk met matcha

    Chocolat chaud Matcha

    Wij bieden je nog een klein herfstig wondermiddel aan: deze warme chocolademelk met witte chocolade en matcha maakt jouw avond voor het haardvuur helemaal af. Voeg marshmallows toe en geniet!  

    Ingredients:

      • 1 tl matchapoeder
      • 30 ml melk
      • 50 g witte chocolade
      • Marshmallows

    Instructions:

    1. Zeef de poedervormige matcha in een steelpan. Voeg 2 theelepels melk toe en klop tot de klontjes verdwijnen. Voeg dan de rest van de melk en de witte chocolade toe.
    2. Verwarm op middelhoog vuur terwijl je roert tot de chocolade gesmolten is en het mengsel heet is.
    3. Serveer en garneer met marshmallows en een beetje matcha poeder.

    Pittige chocolademelk

    De warme drank bij uitstek: chocolademelk! Of je het nu traditioneel of met een vleugje rum lekker vindt, er is voor elk wat wils! We geven er de voorkeur aan met een vleugje chili, voor een extra beetje pit.

    Ingredients:

    • 500 ml volle melk
    • 1/4 vanillestokje
    • 1 eetlepel basterdsuiker
    • 170 g pure chocolade (60% de cacao of meer)
    • 1 theelepel honing
    • 1 kaneelstokje
    • 1/4 eetlepel chilipoeder (optioneel)
    • Een snufje zeezout
    • Slagroom (optioneel)

    Instructions:

    1. Giet de melk in een steelpan en voeg de suiker, honing, het kaneelstokje en de vulling van het vanillestokje toe en laat sudderen op laag vuur. Haal de pan van het vuur en laat ongeveer 15 minuten staan (hierdoor kunnen de aroma’s goed mengen). Verwijder vervolgens het kaneelstokje uit de melk.
    2. Smelt de chocolade au bain-marie.
    3. Verwarm de melk vervolgens opnieuw op matig vuur en voeg de gesmolten chocolade toe. Roer tot een glad mengsel onstaat en de melk warm is. Voeg de chilipoeder en een snufje zeezout toe. Giet de pittige chocolademelk in kopjes en maak af met slagroom of een andere een garnering naar keuze.

    Chai Latte

    hf161028_extrashot_de_chailatte_56_low-1024x683

    Heb je behoefte aan een chai latte om op te warmen, maar heb je geen zin om de kou te trotseren en naar een koffiebar te gaan?  Wij bieden je de oplossing me dit recept!

    Voor 500 ml chai-siroop:

    Ingredients:

    • 10 zwarte peperkorrels
    • 5 kruidnagels
    • 4 kardemompeulen
    • 2 kaneelstokjes
    • 1 steranijs
    • 600 ml water
    • 1 cm gember
    • 1 snufje nootmuskaat
    • 2 eetlepels zwarte thee
    • 170 g bruine suiker

    Instructions:

    1. Rooster de kruiden (behalve de gember en de nootmuskaat) in een droge, grote koekenpan gedurende 2 minuten op laag vuur. Haal de pan van het vuur en laat de kruiden afkoelen.
    2. Maal de kruiden grof in een vijzel of een hakmolen.
    3. Voeg het water, de kruiden, de gember en de nootmuskaat toe in een diepe pan en laat 20 minuten zacht sudderen. Laat het mengsel niet koken anders wordt het te bitter.
    4. Haal de pan van het vuur en voeg de zwarte thee toe. Laat de thee 10 minuten trekken. Haal dan het mengsel door een vergiet en vang op.
    5. Voeg de suiker toe en breng het mengsel aan de kook. Laat alles 5 tot 10 minuten zonder deksel sudderen.
    6. Laat alles afkoelen en giet het in een fles. Je kunt het mengsel maximaal een week in de koelkast bewaren.

    Om chai latte te maken neem je 1 portie siroop voor 2 porties warme melk. 

    Pompoensoep

    pumpkin soup

    Zin in iets hartigs na alle zoete verleidingen? Ga voor deze soep. Vol van kleur en smaak en gegarneerd met verse pesto, kokoscrème en gegrilde pompoenpitten: onze pompoensoep zal je helemaal van je sokken blazen. En wat als we je vertellen dat ze wordt geserveerd in een mini-geroosterde pompoen? Het is de ster van alle soepen, maar de eenvoudigste om te maken. Probeer het zelf met ons recept ! 

    Voor 4 porties:

    Ingredients :

      • 1 grote pompoen (inclusief de pitten)
      • 4 mini pompoenen (voor de kommen)
      • 1 eetlepel olijfolie
      • Zout en peper
      • 6 eetlepels ongezouten boter
      • 2 kleine sjalotten
      • 1 eetlepel verse tijm (grof gesneden)
      • 1 liter kippebouillon
      • 200 ml kokosmelk
      • 200 ml water
      • 1/4 theelepel geraspte nootmuskaat
      • 1 snufje chilipoeder
      • Verse peso voor de afwerking
      • 1 eetlepel kokosmelk
      • 1 eetlepel bloem
      • 1 eetlepel chilipoeder
      • 1/4 theelepel bruine suiker
      • 1/2 theelepel chili

    Instructions :

    1. Verwarm de oven voor op 200°C.
    2. Snijd de pompoen in twee of drie stukken en leg de zaden opzij. Leg de stukken pompoen op een vel bakpapier en bestrijk ze met olijfolie. Kruid ze ook met peper en zout. Bak gedurende 45 minuten tot het pompoenvlees zacht is. Haal hem dan uit de oven en laat hem 5 minuten afkoelen.
    3. Doe de geroosterde pompoen in een blender samen met 200 ml kippenbouillon en mix het tot een glad mengsel.
    4. Verwarm de boter in een grote pan op middelhoog vuur. Fruit de sjalotten ongeveer 5 minuten tot ze glazig worden. Voeg de tijm toe en bak kort mee. Voeg dan de pompoenpuree, de resterende kippenbouillon, kokosmelk, water, cayennepeper, nootmuskaat en chilipoeder toe. Laat de soep 15 tot 20 minuten sudderen op middelhoog vuur.
    5. Bak ondertussen de pompoenpitten. Meng de pompoenpitten, 1 theelepel kokosmelk en 1 eetlepel bloem in een kom. Meng ook het chilipoeder, de peper en de bruine suiker in een kleine kom. Verwarm de olijfolie in een pan op middelhoog vuur . Leg de pompoenpitten in de pan zodra de olie warm is (pas op voor spatten). Roer de pitten continu met een lepel of een spatel tot ze mooi bruin worden. Haal de pitten uit de pan zodra ze goudbruin zijn en leg ze op een papieren handdoek om overtollige olie te verwijderen. Smeer de pitten in met chilipoeder en een flinke snuf zout.
    6. . Serveer de soep in kommen (of in de kleine uitgeholde pompoenen) en garneer ze met wat verse pesto, geroosterde pompoenpitten en kokosmelk.
    7. Om geroosterde pompoen kommen te maken (optioneel) :
      Verwijder de “hoed” van de pompoenen en de zaden. Smeer de zijkanten in met olijfolie, zout en peper. Bak ze 20 tot 30 minuten in de oven, tot ze zacht aanvoelen zonder in elkaar te zakken.
    Vorig artikel
    De ultieme chocolate chip cookies De ultieme chocolate chip cookies
    Volgend artikel
    5x gerechten met peer 5x gerechten met peer

    Gerelateerde artikelen