Kruiden: wat gebruik je waarvoor?
4 september 2015Wij zijn gek op verse kruiden. Van zachte basilicum tot kruidige rozemarijn en frisse dille: we love ‘em all. Omdat niet iedereen groene vingers heeft, doen we elke week verse kruiden in de box.
Typische winterkruiden
Harde kruiden komen goed van pas in winterse gerechten die een wat langere bereidingstijd nodig hebben. Stoofschotels, pastasauzen en ovengerechten bijvoorbeeld. Of laat een bouquet garni (bosje van bijvoorbeeld peterselie, tijm, salie en laurier) meetrekken met een bouillon, soep of saus. Dat geeft een heleboel smaak, zonder dat je last hebt van de wat hardere structuur van sommige kruiden. Zeker in het geval van rozemarijn is dat lekker vanwege de harde blaadjes, én omdat de smaak zo beter doseerbaar is. Te veel rozemarijn in je gerecht resulteert namelijk in een hapje parfum, en dat is waarschijnlijk niet waar je naar op zoek bent.
Toch een tuinierpoging wagen? Kruiden als rozemarijn, tijm, oregano en salie zijn relatief gemakkelijk te verzorgen en kunnen ook in de winter gewoon buiten blijven als het niet te hard vriest.
Typische zomerkruiden
Zachte kruiden als basilicum, peterselie en dille kun je het beste pas op het laatste toevoegen aan een gerecht. De smaken komen zo het beste tot hun recht en zorgen voor een spannend smaakaccent. Basilicum is natuurlijk een echte Italiaanse kruidenklassieker. Met wat knoflook, olie, pijnboompitten en Parmezaanse kaas maak je zonder veel moeite je eigen pesto. Daarin kun je de basilicum trouwens ook eens vervangen door peterselie! Kies in dat geval voor platte peterselie in plaats van krulpeterselie. De smaak van bladpeterselie is fijner en zachter dan die van krulpeterselie, zowel qua smaak als structuur. Dille is samen met citroen een klassieke smaakpartner van vis, maar zorgt ook in andere gerechten voor kruidige frisheid. Wat dacht je bijvoorbeeld van een groentetoren met halloumi, citroen en dille?
Bekijk hier ons lekkere recept voor zelfgemaakte pesto!