Ijslammetjes: wat en waarom?

6 mei 2016
door Nora In de keuken

    IjslammetjeMeimaand is dé maand van de communie- en lentefeesten. Maar waarom eten we eigenlijk een ijslammetje als dessert? Je ontdekt het in deze blog!

    Gezellige familiebijeenkomsten met een varkentje aan het spit in de tuin en een ijslammetje als dessert: communie- en lentefeesten zijn pure Vlaamse folkore! Maar wat eigenlijk met dat ijslammetje? Waar komt die traditie vandaan en wat betekent het?

    De lammetjestaart werd oorspronkelijk helemaal uit ijs gemaakt, maar steeds vaker zie je het dessert ook terugkomen in de vorm van een slagroomtaart. De traditie wil dat de communicant de kop van het lammetje snijdt. Hier loopt dan frambozen- of aardbeiencoulis uit. Erg lekker natuurlijk, maar best ook wel dramatisch.

    Waar deze ietwat vreemde traditie vandaan komt, is niet helemaal duidelijk. Wel weten we dat het de symbolische betekenis heeft van Jezus die de zonden wegneemt van de mensheid. Het symboliseert het reine van de communiekant.

    Serveer jij liever gewoon een bolletje vanille-ijs met wat coulis erlangs als dessert op een communie- of lentefeest? Volg dan dit recept om makkelijk zelf frambozencoulis te maken.

    Zelf frambozencoulis maken

    Benodigdheden:

    • blender of hoge kom met staafmixer
    • zeef
    • steelpan

    Ingrediënten:

    • 750 g frambozen
    • sap van 1 citroen
    • 2 1/2 dl water
    • 300 g poedersuiker

    Bereiding:

    1. Mix met een blender of staafmixer de frambozen tot een puree.
    2. Wrijf de puree door een zeef om te pitjes eruit te houden.
    3. Laat op een zacht vuurtje in een steelpannetje het water met een deel van de suiker inkoken tot een siroop.
    4. Voeg de frambozenpuree toe aan de siroop. Voeg de suiker verder in delen toe en proef ondertussen of het niet te zoet wordt.

    Geniet jij van een lekker ijsje of frisse yoghurt met zelfgemaakte coulis? Deel een foto op onze Facebookpagina!

    Vorig artikel
    DIY: geheugensteuntje voor in de keuken DIY: geheugensteuntje voor in de keuken
    Volgend artikel
    Ontbijt over de hele wereld Ontbijt over de hele wereld

    Gerelateerde artikelen

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.