Familiebedrijf Jan Gotjé

30 januari 2015
door hellofresh Achter de schermen

  Jan Gotjé

  Ken jij ze nog? De traditionele familiebedrijven waarin elk familielid zijn of haar bijdrage levert en waarbij kwaliteit ten allen tijden voorop staat? Onze notenboer Jan Gotjé is er zo eentje! Wij gingen bij ze langs om naar het verhaal van dit bijzondere Amsterdamse bedrijf te luisteren.

  Terug naar de jaren 50

  Het begon allemaal bij Jan Gotjé. Na de Tweede Wereldoorlog kocht en verkocht hij, als ware markthandelaar, verschillende partijen ongeregelde goederen. Op een dag besloot hij versgebrande pinda’s en cashewnoten te verkopen op de Lindengracht. Het bleek een groot succes en Jan werd al snel een begrip. In die tijd waren noten een luxeproduct en Gotjé bracht hier verandering in. Het bedrijf bleef groeien en de zoon van de oprichter Jan Gotje, Jan senior is in 1977 voor zichzelf begonnen en sindsdien staat hij samen met Gitta aan het roer! Ook zoon Jan junior, dochter Patricia en schoonzoon Andy werken elke dag vol passie om zoveel mogelijk mensen te verblijden met de lekkerste nootjes.

  Jan junior en zijn moeder Gitta

  Inmiddels staat Jan Gotjé niet alleen op de markt, sinds 2003 op de Albert Cuyp welteverstaan, maar ook iedereen met een HelloFresh Box kan genieten van lekkere versgebrande noten. Het motto van Jan Gotjé “kwaliteit tegen redelijke prijs en altijd vers” past goed bij onze visie. Zo worden alle noten pas gebrand als de bestelling binnen is, zodat alles vers is. De selectiecriteria zijn in de tijd niet veranderd; er wordt altijd gezocht naar de meest smaakvolle en grootste noten uit met zorg geselecteerde landen.

  De favoriete noot van Patricia zelf is de amandel en de walnoot. “Soms vinden mensen walnoten bitter, maar als je een goede walnoot eet proef je de licht-zoete en zuivere smaak!”

  Verschillende nootjes van Jan Gotjé

  In de ambachtelijke branderij in Amsterdam, vlakbij het Westerpark, worden de noten gebrand in arachideolie. Dit is een plantaardige olie die uit pinda’s wordt gewonnen en geeft een heerlijke smaak aan elke noot. Er hebben al veel verschillende noten van Jan Gotjé in de box gezeten, zoals de cashewnoot, walnoot, pistache, amandel en macadamianoot. Deze laatste noot komt helemaal uit Australië, waar de macadamianoot voor het eerst in ca. 1857 werd ontdekt.

  Heb jij weleens gezien hoe een pistacheoogst eruit ziet? Jan jr. en Patricia gingen op bezoek bij een van de plantages en delen hier een filmpje over hoe dit in zijn werk gaat.

  In een ander blogartikel vertellen we meer over de hazelnoten die aankomende week in de box zitten.

  Tip: voor als je de noten nog niet direct hebt opgegeten, bewaren doe je zo: plaats de ongebrande noten in een goed afgesloten bewaardoosje in de koelkast of houd ze in het zakje waarin ze thuisbezorgd zijn. Heb je gebrande noten, zoals pinda’s en cashewnoten in huis? Deze kun je het beste op een droge en donker plek bewaren.

  Wat vind jij van de noten in onze HelloFresh Box? Heb jij een favoriet? Laat het ons hier weten!

  Vorig artikel
  Gezond eten met de HelloFresh Box Gezond eten met de HelloFresh Box
  Volgend artikel
  Ingrediënt van de week: hazelnoten Ingrediënt van de week: hazelnoten

  Gerelateerde artikelen