Onze vis: duurzaam gevangen en verantwoord gekweekt

23 juli 2020
door Sophie B. Achter de schermen

  Of het nu de Britse fish & chips, de Scandinavische salade met doradefilet of toch de welbekende linguine met garnalen is – bij HelloFresh zijn we dol op vis! En omdat we in de toekomst willen blijven genieten van al het lekkers dat de oceaan ons te bieden heeft, kiezen wij voor duurzame vis. Lees hieronder hoe we de overheerlijke kabeljauw op duurzame wijze in jouw box hengelen.

  Vooruitstrevende visserij

  Een voorbeeld is de vis van onze leverancier in IJsland. In de ijskoude wateren voor de kust van Patreksfjörður vissen zij vooral op kabeljauw, maar ook op schelvis en zeewolf. 

  Om overbevissing te voorkomen wordt in IJsland al jaren gevist op basis van strenge visquota. De hoeveelheid vis die een visser mag vangen wordt vastgesteld op basis van onafhankelijk onderzoek naar de visbestanden. Elke vissersboot koopt een quota in en moet bij terugkomst aan wal aangeven wat hij uit het water heeft gehaald. 

  Duidelijk duurzaam

  Met duurzame vangstmethodes en verwerking volgens de hoogste normen weet je zeker dat je met vis uit IJsland goed zit. Maar hoe weet je nu of de vis die jij in je mandje legt of in je box vindt op duurzame wijze is gevangen? De keurmerken van bijvoorbeeld Marine Stewardship Council (MSC) en Aquaculture Stewardship Council (ASC) helpen je hierbij. Wereldwijd zijn MSC en ASC de meeste bekende keurmerken voor vis. Deze internationale non-profitorganisaties zetten zich in voor duurzaam gecertificeerde visserij. De vis in jouw box draagt één van deze keurmerken. 

  Wat houdt zo’n keurmerk in?

  Wild, traceerbaar en duurzaam, dat is waar het MSC-keurmerk voor staat. MSC-gecertificeerde visserijen zijn beoordeeld op het effect dat de visserij heeft op wilde visbestanden, ecosystemen én de toekomst daarvan. Vis met het ASC-keurmerk komt uit kwekerijen die hun invloed op natuur en milieu beperken, goed zorgen voor medewerkers en rekening houden met omwonenden. Voor jouw box kiezen wij altijd voor vis met een duurzaamheidskeurmerk.

  Vangstmethodes

  De kabeljauw die de kapitein in IJsland vangt draagt het MSC-keurmerk. Met zijn schip en zijn sterke bemanning vist hij op kabeljauw met een ‘longliner’. Dit is een vijftig kilometer lange lijn met 46.000 haakjes eraan. Met deze vangstmethode wordt per haakje één vis gevangen, in plaats van dat er een groot net achter de boot sleept dat van alles meeneemt. Door te kiezen voor bepaalde formaten haken en soorten aas – meestal makreel, inktvis of haring – wordt selectief gevist op formaat en vissoort, in dit geval kabeljauw. Zo is er veel minder bijvangst.

  Deze vangstmethode komt ook de kwaliteit van de vis ten goede. Als vis in grote netten wordt gevangen, komt de vis onderin het net namelijk in de verdrukking door het gewicht dat erop rust. Dit zorgt voor donkere plekken op de vis en de vis wordt er niet lekkerder van. Met de longliner gebeurt dit niet. De vissen worden afzonderlijk van de haak gehaald en het visvlees blijft mooi wit.

  [columns_row width=”half”] [column] [/column] [column] [/column] [/columns_row]

  Kabeljauw

  Van Britse fish & chips tot Portugese bacalhau en Surinaamse bakkeljauw: kabeljauw is wereldwijd één van de meest populaire vissen. Het is een witte rondvis en hij vormt samen met onder andere de schelvis, wijting en koolvis de familie van kabeljauwachtigen. Het is een smaakvolle vis met stevig, helder wit visvlees en weinig graten. Wilde kabeljauw kan wel tot 1.80 meter lang worden, maar meestal meten ze zo tussen de 60cm en 1.20 meter – nog steeds een flink formaat dus! Een kleine kabeljauw kan in zijn geheel bereid worden, maar meestal krijg je de vis in filets of moten. 

  De kabeljauw in jouw box

  Bakken, grillen, stomen of en papillotte – met kabeljauw kun je alle kanten op. In jouw HelloFresh Box vind je kabeljauw dan ook regelmatig terug. Kies volgende week bijvoorbeeld de kabeljauwfilet met kruidensaus en friszoete parelcouscous. Een lekker fris gerecht – perfect voor deze zonnige dagen! 

  Vorig artikel
  3x Italiaanse salade caprese 3x Italiaanse salade caprese
  Volgend artikel
  Kijken, walsen, ruiken en proeven 🍷 Kijken, walsen, ruiken en proeven 🍷

  Gerelateerde artikelen