Een feestelijke kersttafel: 5 tips van onze foodstylist

4 december 2019
door Manouk Tips en Tricks

  Een feestelijk kerstmenu vraagt om een feestelijke aankleding – het oog wil ook wat! Om je daarbij te helpen deelt onze foodstylist Olivia 5 handige tips voor een spectaculaire kersttafel. Met deze tips én de Kerst- of Gourmetbox zet jij zonder gedoe een feestelijk kerstmenu op tafel waar je zeker indruk mee maakt.

  1. Maak van de feesttafel een echte eyecatcher!

  Heb je een houten eettafel? Leg een stoffen tafelloper in het midden voor meer warmte en combineer deze met kleurrijke decoraties om diepte te creëren. Zorg ervoor dat de kleuren wel matchen, anders kan het rommelig worden. Heb je verschillende borden in huis? Dat zorgt voor een speels effect. Een metalen onderbord contrasteert bijvoorbeeld heel goed met een simpel porseleinen bord voor het voorgerecht. Olivia: “Momenteel ben ik gek op de combinatie van koper, wit marmer en wit linnen, afgewerkt met wat groene takjes uit de bloemenwinkel of misschien wel je eigen achtertuin”

  2. Less is more

  Wanneer je de borden opmaakt, is overdaad het tegenovergestelde van elegantie. Kies daarom het juiste formaat bord of schaal zodat het er niet té vol (of juist té leeg) uitziet en zoek in de compositie naar de juiste balans. Zit er een sausje bij het gerecht? Garneer elk gerecht met een gedeelte van de saus en serveer de rest van de saus apart in een kommetje. Zo kan iedereen naar eigen smaak meer toevoegen. “Voor de garnering van je gerecht kun je het best kiezen voor een ingrediënt dat terugkomt in je recept of goed bij de smaken past. Een hele kalkoen of ander braadvlees kun je bijvoorbeeld mooi presenteren op een bedje van verse kruiden en citrusvruchten”, vertelt Olivia.

  3. De klokmethode

  Door de hoeveelheid aan ingrediënten kan het een uitdaging zijn om het bord mooi op te maken. Gebruik daarom de klokmethode voor meer balans en structuur. Olivia: “Maak van je bord een denkbeeldige klok. Begin met het vlees, de vis of de vleesvervanger en leg dat aan de zijkant, als het ware tussen 3 en 5 uur of tussen 7 en 9 uur”. Als je dit hebt gedaan, kun je de overige ingrediënten kloksgewijs naast elkaar leggen. “Serveer de ingrediënten in oneven aantallen voor een natuurlijke look. Leg bijvoorbeeld vijf in plaats van vier garnalen neer voor het perfecte plaatje.”

   

  4. Een goede voorbereiding is het halve werk

  Houd één simpele regel aan om jouw tijd in de keuken tot een minimum te beperken: bereid zoveel mogelijk voor. “Zo kun je cranberrysaus al drie dagen van tevoren maken. Sterker nog, een paar dagen in de koelkast komt de smaak zelfs ten goede”, vertelt Olivia. Dit geldt natuurlijk niet voor alle gerechten: salades, braadstukken en bepaalde desserts worden er niet smakelijker op. Als je het dessert nog moet garneren met fruit, doe dit dan pas wanneer je het opdient voor je gasten. Je kunt de cheesecake of tiramisu zelf natuurlijk wel eerder maken.

  5. Nagenieten met de restjes

  Heb je nog iets over? Bij een feestelijke maaltijd is dat zeker geen straf. Geniet de volgende dag weer van al het overgebleven lekkers. De beste manier om de ingrediënten op te warmen is door dit op dezelfde manier te doen als dat je het de eerste keer hebt bereid. Om het er écht feestelijk uit te laten zien, kun je verse kruiden gebruiken als garnering, zoals een takje peterselie op de aardappelpuree. Meer verse kruiden over? Maak zelf kruidenboter, pesto of een mango-basilicum-smoothie.

  Restjes over na de feestdagen?
  Ontdek op ons YouTube-kanaal welke lekkere recepten je kunt maken met jouw restjes. 

  Vorig artikel
  Pak uit in december met twee gangen Pak uit in december met twee gangen
  Volgend artikel
  Koken met restjes: 6x recepten met rijst en aardappelpuree Koken met restjes: 6x recepten met rijst en aardappelpuree

  Gerelateerde artikelen