De lekkerste culinaire reis naar… Spanje!

19 juli 2018
door Helene Inspiratie

    Viva España! Het land van de zomer, de Costa Brava, opzwepende zomerhitjes en de zwoele flamenco. Maar vooral het land van de sangria, de paella, tapas en zoveel meer. Een keuken zó rijk, gezellig en boeiend, dat vraagt om een culinaire ontdekkingstocht. Siiii, señor!

    Foto door Patrick Baum

    De Spaanse eetcultuur

    Niet alleen in gerechten, maar ook in gewoontes verschilt de Spaanse eetcultuur heel erg van de onze. La comida of de lunch is met voorsprong de belangrijkste maaltijd van de dag. Spanjaarden gaan uitgebreid eten met meerdere gangen en een lekker glaasje wijn. Verteren? Daar dient de siësta voor natuurlijk! Tussen 14 en 16u ligt het openbaar leven in Spanje stil, en wagen heel wat Spanjaarden zich aan een heerlijk verteringsslaapje.

    Over het algemeen ligt het ritme in Spanje een pak later dan dat van ons. Stap je om 18u een Spaans restaurant binnen? Verwacht je dan aan een stel opgetrokken wenkbrauwen van de ober. Een echte Spanjaard eet zijn cena of avondmaal immers pas tussen 21 en 23u. En dit heeft een historische verklaring: geografisch gezien ligt Spanje in dezelfde tijdzone als Portugal en Groot-Brittannië, maar generaal Franco zette de Spaanse klok in 1940 gelijk met die van Centraal-Europa. Sindsdien leven de Spanjaarden in een soort permanente jetlag, waardoor hun slaap- en etenstijden afwijken van die in de rest van Europa. Hieronder vind je enkele van onze Spaanse favorieten. 

    Patatas Bravas

    Van oorsprong zijn ze Madrileens, maar je vindt deze krokante, in olie gefrituurde aardappeltjes op quasi elke Spaanse tapaskaart. De échte patatas bravas zijn meestal vergezeld door de pittige salsa brava-saus. Je kan ze ook in combinatie met kruidige merguezworstjes en geroosterde groene pepers eten zoals in dit gerecht. Kies hem deze week in je box!

    Paella

    Spanjes schoonste en vooral meest iconische: de paella. Over de kiem van het gerecht bestaan heel wat theorieën. De naam paella zou afgeleid zijn van het Latijnse patella of pan, door de typische pan waarin het klaargemaakt en opgegeten wordt. Of van het Arabische baqiyah of restjes, verwijzend naar zijn bescheiden boerenafkomst. Romantische zielen geloven dan weer dat paella een verbastering is van het Spaanse para ella, dat voor haar betekentNaar het gebruik dat de mannen één keer per jaar voor de vrouwen van het dorp kookten.

    Waar we het wél met z’n allen over eens zijn is dat paella ongelofelijk rijk aan smaken is. Afhankelijk van de regio verschillen de basisingrediënten: een paella uit Valencia bestaat uit tomaat, peper, ajuin, look, saffraan en konijn, terwijl je in een Mediterraanse paella eerder inktvis, mosselen en garnalen terugvindt.
    Ontdek hier onze vegetarische versie of deze op paella gebaseerde Spaanse rijstschotel met garnalen.

    Tapas

    De perfecte zomeravond? Dat is gezellig keuvelen, een heerlijk zomerdrankje in de hand en de hele avond proeven van de heerlijkste tapas. Spanjaarden hebben door hun late ritme heel wat tijd tussen het werk en avondeten, tijd die ze met alle plezier opvullen met copas (drankjes) en tapas. Hoe creatiever de kleine gerechtjes, hoe beter.

    Onze tapas-favorieten zijn:

    • Pimientos de Padrón: Groene, kleine pepertjes uit Galicië gefrituurd in olie. 85% van de pepertjes zijn van nature heel mild van smaak, de andere 15% kunnen onder invloed van water en zonlicht net heel pikant worden. 
    • Gambas al Ajillo: Deze Spaanse gamba’s gebakken in 80 ml olijfolie zijn een feestje voor de lookliefhebbers: 5 (!) teentjes knoflook, 1 tl paprikapoeder, 1 el droge sherry, 2 el gladde peterselie, wat peper en zout en voila, smullen maar!

    Tinto de verano

    We kennen allemaal sangria, maar een échte Spaanse local drinkt tinto de verano. Dit verfrissend zomerdrankje is het eenvoudigere en goedkopere broertje van de – volgens Spanjaarden althans – toeristische sangria. Hieronder vind je het supersnelle recept, salud!

    Ingrediënten

    240 ml mineraalwater (plat)
    225 g rietsuiker
    240 ml citroensap, vers geperst
    500 ml mineraalwater (plat)
    500 ml mineraalwater (sprankelend)
    Ijsblokjes
    750 ml Spaanse rode wijn
    Citroenplakken, voor decoratie

    Bereiding

    1. Verwarm 240 ml plat mineraalwater in een kleine pan op middelhoog vuur. Meng met suiker en laat sudderen totdat de suiker volledig is opgelost en de vloeistof helder is. Leg opzij en laat afkoelen.
    2. Meng citroensap, suikersiroop, plat en sprankelend mineraalwater in een grote glazen karaf.
    3. Verdeel de ijsblokjes over de 4 wijnglazen. Giet tot de helft van het glas de limonade en vul de andere helft aan met de rode wijn. Roer het geheel tesamen en decoreer met de plakjes citroen.
    4. Toch zin gekregen in sangria? Voeg simpelweg wat extra fruitsoorten toe aan je glas!

    Buen provecho of eet smakelijk! 

    Vorig artikel
    De lekkerste culinaire reis naar… Italië! De lekkerste culinaire reis naar… Italië!
    Volgend artikel
    4 verrukkelijke versies van tiramisu 4 verrukkelijke versies van tiramisu

    Gerelateerde artikelen