Alles op een stokje – spiesjes voor op de barbecue 20 juli 2017

door Charlot van Scheijen Gerechten

Een barbecue zonder spiesjes is als nacho’s zonder guacamole. Wij geven je een paar van onze favoriete spiesrecepten, van vis tot vlees tot vegetarisch. Verras vrienden en familie en maak van elke barbecue een feestje met deze vier gouden combinaties op een spies. 

Garnalenspies

spiesjes

Garnalen zijn heerlijk op de barbecue. Ze zijn makkelijk te marineren, zijn stevig genoeg om aan een spies te rijgen en ze zijn bijzonder snel klaar. Met wat kruiden en specerijen tover jij deze garnalen om tot een hapje waar jij en je gasten van zullen watertanden.

Ingrediënten:
250 g garnalen
½ knoflookteen
½ tl oregano
2 takjes koriander
½ tl paprikapoeder
2 el olijfolie
1 citroen

Bereidingswijze:
1. Meng de fijngesneden knoflook, paprika, oregano, olijfolie en citroensap in een kom en breng op smaak met peper en zout.
2. Laat de garnalen 30 minuten marineren.
3. Prik de garnalen op de spiesen en gril 5 – 7 minuten, draai de spiesen regelmatig.
4. Garneer met fijngehakte koriander.

Halloumi & asperge spies

spiesjes

Vlees, vis, groenten: je maakt het allemaal – letterlijk – in een handomdraai op de barbecue. Deze vegetarische versie met halloumi is perfect geschikt om te grillen. Halloumi is namelijk een van de weinige kaassoorten die niet smelt wanneer je het verwarmd. Zo krijg je dus hele mooie grillstrepen op de spiesjes. Aanvallen maar!

Ingrediënten:
24 groene asperges
500 g halloumi
4 el olijfolie
½ tl gemalen peper
2 takjes munt
1 citroen

Bereidingswijze:
1. Blancheer de asperges 2 minuten in kokend water en snijd ze in stukken van 4 cm.
2. Snijd de halloumi in even grote stukken als de asperges. Zorg dat de stukken ongeveer 1 cm dik zijn.
3. Prik de asperges en halloumi om en om op een spies.
4. Besprenkel de spiesjes met olijfolie en gril ze 3 – 4 minuten op de barbecue tot de kaas goudbruin is en de asperges gaar zijn.
5. Breng op smaak met de peper, muntblaadjes en citroensap.

Sardientjes spies

spiesjes

Sardientjes doen het goed op elke barbecue. Je hoeft ze niet te fileren en kunt ze meteen op de spies prikken. Wat verse kruiden en wat citroen is eigenlijk het enige wat deze kleine visjes nodig hebben. Zo is er tijd over om een lekker drankje voor jezelf (of je gasten) in te schenken.

Ingrediënten:
12 sardines
1 citroen
4 el olijfolie
10 gram dille
10 gram peterselie
½ augurk
8 spiesjes

Bereidingswijze:
1. Rasp en pers de citroen.
2. Meng de helft van het citroensap met de olijfolie en marineer de sardines (zonder kop) minstens 30 minuten in dit deze marinade.
3. Gebruik twee spiesen per drie sardientjes, prik de vis aan de kop- en staartkant op de spiesen.
4. Meng in een schaaltje de overige citroensap, citroensrasp, dille, fijngesneden augurk en peterselie tot een dressing. Breng op smaak met peper en zout.
5. Leg de sardines op de barbecue en bak 3 – 4 minuten aan elke kant.
6. Bestrooi ze wanneer ze gaar zijn met de citroensaus met peterselie.

Kip en groenten spies

Spiesjes geven je ook de mogelijkheid om verschillende smaken te combineren, dus leef je uit! Een handige tip voor je begint met rijgen is om de houten prikkers een minuut of 10 in een bakje water te leggen. Zo voorkom je de spiesjes sneller verbranden op de barbecue.

Ingrediënten:
250 g kipfilet
1 courgette
1 rode paprika
1 knoflookteen
1 citroen
½ tl basilicum
½ tl rozemarijn
½ tl oregano
2 el olijfolie

Bereidingswijze:
1. Rasp en pers de citroen. Meng samen in een kom met de knoflook, kruiden, zout, peper en olijfolie.
2. Snijd de groenten en kip in grote stukken en laat 30 minuten marineren in het mengsel.
3. Rijg de stukken groente en kip om en om aan de spiesjes.
4. Breng op smaak met peper en zout en gril elke kant 3 – 4 minuten op de barbecue.

Vorig artikel
3x feestelijke hapjes 3x feestelijke hapjes
Volgend artikel
#gerechtvanhetjaar – ons recept voor Gentse waterzooi #gerechtvanhetjaar – ons recept voor Gentse waterzooi

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *