De geschiedenis van kruidnoten

20 november 2017
door Lisa Kapan Our Cooking tools
    Snel naar recept

    In de maand december vliegen de kruidnoten ons letterlijk en figuurlijk om de oren. Traditiegetrouw vieren we hiermee de komst van Sinterklaas en houden zowel kinderen als volwassenen gretig de handen op voor de kleine, kruidige koekjes. Maar waar komt deze lekkernij eigenlijk vandaan, waarom noemen we het eigenlijk pepernoten en hoe maak je ze zelf? Wij zochten het uit. 

    kruidnoten

    Strooigoed

    Zolang als we het kunnen herinneren is het Sinterklaasfeest verbonden met het eten van zoete lekkernijen, het krijgen en geven van cadeaus en het zingen van mooie sinterklaasliedjes. Daar zijn we niet eergisteren mee begonnen, want sinds de 16e eeuw eten we hierbij kleine koekjes die toentertijd gemaakt werden van overgebleven stukken kruid- en peperkoek. Door de eeuwen heen kreeg het strooigoed een krokantere textuur en een Oosterse smaak door het importeren van kruiden en specerijen zoals kaneel, kruidnagel, peper en gember.

    Kruid of peper?

    In de volksmond gebruiken we niet de term kruidnoten, maar pepernoten. Toch zijn het niet pepernoten die we in grote getalen wegwerken, maar kruidnoten! Pepernoten zijn namelijk zachte, vierkante blokjes die qua smaak en textuur meer overeenkomen met taaitaai en kruidkoek. Pepernoten zijn zacht en missen de anijssmaak die kruidnoten hebben.

    kruidnoten

    Overgoten noten

    Naast de traditionele kruidnoot zijn er tegenwoordig vele spannende, lekkere en soms vreemde variaties bedacht die het koekje een extra smaak geven. Wat dacht je van karamel-zeezout-, yoghurt-, framboos- of truffeltopping? Wist je dat kruidnoten ook goed te gebruiken zijn als decoratie voor taarten, of om te verwerken in de bodem van een taart? Welke variant je ook kiest – traditionele kruidnoten vallen altijd in de smaak en zijn gelukkig helemaal niet moeilijk om zelf te maken. Lees hieronder hoe je dat doet!

    Heb jij de kruidnoten gemaakt?

    Vorig artikel
    Recept speculaascake Recept speculaascake
    Volgend artikel
    Cook it Forward met HelloFresh Cook it Forward met HelloFresh

    Gerelateerde artikelen