De veelzijdigheid van kokos

25 september 2015
door Frederieke In de keuken

  Kokos - HelloFresh

  Bij kokos denken velen aan Bounty-eilanden en exotische gerechten, wat natuurlijk ook terecht is, want kokos groeit in tropische gebieden. Wat je niet moet denken is dat kokos, vanwege deze exotische reputatie, niet in jouw eigen keuken gebruikt kan worden.

  Sterker nog, deze vrucht is zo veelzijdig, dat je het gemakkelijk van ontbijt tot aan de avondmaaltijd in je gerechten kunt verwerken. Want wat dacht je van een ontbijtsmoothie met kokoswater? Of lunch met kokosbrood? Curry met kokosmelk en fruitsalade met kokosrasp? In sommige landen wordt de kokosboom zelfs als heilig beschouwd, omdat deze ze alles verschaft; voeding, drinken, maar ook de mogelijkheid om van de schors en bladeren zelfs kleding en onderdag te maken. Dit wordt vooral in de keuken gebruitk: kokoswater, kokosmelk, kokosvruchtvlees, kokosrasp en kokosvet.

  Kokoswater

  Wat voor sommigen verwarrend kan zijn, is wat het verschil is tussen kokoswater en kokosmelk. Het kokoswater is wat je direct, puur uit de noot kunt drinken. Kokoswater is zo natuurlijk omdat het in feite gevormd wordt doordat de noot regenwater opneemt. De kokosnoot bevat een unieke filter van vezels, waarbij het vocht door de vezels van de kokosnoot wordt gefilterd en zo alleen het kostbare, schone water opneemt, maar alle bevuilde stoffen en bacteriën buiten laat. De kokosboom zelf voegt tijdens de ontwikkeling van de kokosnoot allerlei mineralen en vitaminen toe aan dit water en daardoor bestaat dit vocht alleen uit natuurlijk, steriel water, barstensvol voedingsstoffen. Tegenwoordig vindt je dit water in veel winkels en kun je het als dorstlesser drinken.

  Kokosmelk

  Daarnaast is er natuurlijk ook de kokosmelk. Kort gezegd wordt het geraspte, witte vruchtvlees van een rijpe kokosnoot gemengd en gekneed met water. Daarna wordt het mengsel in een kaasdoek uitgeknepen. Eerst ontstaat er zo kokosroom, maar wanneer dit proces herhaald wordt, ontstaat er bij de tweede persing kokosmelk. Erg geschikt om curry mee te maken.

  Kokosrasp

  Het vruchtvlees kun je in stukken snijden en als snack eten of raspen en door je gerechten doen, zowel zoet als hartig. Hiermee voeg je niet alleen extra vezels toe aan het gerecht, maar vooral veel smaak en een bijzondere structuur. Lekker!

  Koken met kokosrasp

  Ga aan de slag met dit heerlijke recept met kokosrasp. Verrassend: je gebruikt het voor de rijst!

  Kokosolie

  En dan hebben we nog kokosolie. Eigenlijk is het kokosvet, want het is een harde massa en wordt pas vloeibaar als het bij 25 graden verhit wordt. Echter, in land van herkomst is het vanwege de warmte altijd vloeibaar, vandaar dat het olie wordt genoemd. Kokosolie is steeds populairder aan het worden om mee te koken, want het schijnt hele gezonde stoffen te bevatten en je kunt het voor hogere temperaturen gebruiken, zonder dat het vet verbrand. Maar waar kokosvet ook ontzettend geschikt voor is, is om het te gebruiken als natuurlijk cosmetisch product. Heb je een droge huid, gebarsten lippen of beschadigd haar? Kokosvet werkt hydraterend en schijnt door de hoge concentratie vitamine E al die kwaaltjes te helpen herstellen.

  Zowel innerlijk als uiterlijk lekker exotisch genieten dus!

  Handig: bekijk hier hoe je een kokosnoot kraakt! 

  Vorig artikel
  Goed nieuws: vanaf nu de box op zaterdag thuisbezorgd! Goed nieuws: vanaf nu de box op zaterdag thuisbezorgd!
  Volgend artikel
  Voor de kids: platbroodpizza maken! Voor de kids: platbroodpizza maken!