8 trucs om je kids meer groente te laten eten 20 maart 2017

door Lizzie Winckel Gerechten

Ze houden alleen van komkommer en wortel, maar als er een stukje ui in het eten zit, worden ze hysterisch. Herken je dit? Het kan anders.

Tijdens onze Groene maand geven we je enkele tips om je kinderen meer (groene) groente te laten eten. En deze keer gaat het lukken!

Tip 1: Betrek de kinderen erbij

Laat kinderen mee groente uitkiezen en betrek ze zoveel mogelijk bij het boodschappen doen, het koken, wassen, snijden en bereiden van de groenten, maar ook bij het kweken. Je kunt heel gemakkelijk waterkers, bieslook of andere kruiden zelf telen in de tuin of in een pot met aarde op het balkon. Zo zien ze hoe de groente groeit, leren ze de planten verzorgen en zullen ze supertrots zijn als de zelfverbouwde worteltjes uiteindelijk op hun bord liggen.

Tip 2: Maak een feestelijke groentetaart

Heb je iets te vieren? Maak dan deze courgette-chocoladecake. Dit is een verrassende variant op de bekende chocoladetaart die het altijd goed doet tijdens kinderpartijtjes. Er zit dus groente in, maar de kids zullen niks doorhebben!

Tip 3: Maak een feestje van groente eten

Maak van gezond eten een feest: zorg voor een leuke presentatie en een gezellige sfeer. Bij eten is niet alleen de geur en smaak belangrijk, maar ook hoe het eruitziet. Gebruik daarom creativiteit bij het koken. Maak van verschillende groentesoorten een leuke vorm op het bord, bijvoorbeeld een lachend gezichtje, een hartje of groentespaghetti. Je kunt ook grappige namen verzinnen voor het eten: sperziebonen worden ‘groentefrietjes’ en bloemkool en broccoli worden ‘mini-boompjes’. Hiermee krijgt het eten van groente een positieve lading en vinden de kids het een stuk interessanter.

Tip 4: Overtref hun verwachtingen

Kids zijn nou eenmaal gek op frietjes. Daarom hebben wij deze gezondere variant: groentefriet. Geen vette friet, maar groentefriet van courgette, pastinaak, winterpeen, knolselderij en koolraap. Net zo knapperig, alleen wel gezonder. We snijden de groente in friet-formaat, zodat ze ook echt op frietjes lijken. Om de frietjes extra knapperig te maken, kun je ze kort blancheren en daarna door een geklutst ei scheppen. Vervolgens haal je de groentefrietjes door een mengsel van kokosmeel, amandelen en/of kruiden. Dit geeft de groentefriet een knapperig korstje en een heerlijke smaak. Zout is niet meer nodig en het smaakt heerlijk met een beetje mayonaise, ketchup of een ander zelfgemaakt sausje.

Tip 5: Maak dips voor groentesticks

Welk kind houdt niet van snacks? Snijd wat wortel, komkommer en paprika in dunne repen en serveer er een gezonde dip bij die jouw kind lekker vindt.  Als zij de dip mogen kiezen, kunnen ze geen nee meer zeggen! Hier geven we je wat tips voor een paar lekkere hummus-dips.

Tip 6: Groentepannenkoeken

Kinderen zijn dol op pannenkoeken, dus daarom raden wij deze variant aan: hartige groene pannenkoeken met spinazie en geitenkaas, een handige manier om extra groente binnen te krijgen. Het enige dat je hoeft te doen, is spinazie aan het beslag toevoegen. Eerst even fijnsnijden en daarna door het beslag mengen. Je kunt pannenkoeken natuurlijk ook hartig maken door ze met groente te beleggen. Je kunt zelf een beetje testen waar je kids genoegen mee nemen.

 

Tip 7: Smoothies, zoals het ‘vitaminemonster’ en de ‘groene draak’

Dit is een absolute topper: groentesmoothies. Pers de groenten uit met een slowjuicer of sapcentrifuge, combineer met fruit en je proeft de groenten nauwelijks terug. Zeker als je voor zoete groenten kiest, zoals rode biet, wortel, spinazie of selderij. Je verstopt de groenten gemakkelijk in zo’n sapje. Gemixt met fruit, hebben de kinderen niet door dat er überhaupt groenten in zitten. Geef de smoothies een coole naam, bijvoorbeeld ‘vitaminemonster’ of ‘groene draak’. Hier vind je een recept voor een smoothie met rode paprika.

Tip 8: Verborgen groentesauzen

Verwerk groenten in een lekkere pastasaus. Je kunt er elke groente doorheen doen, zolang je basis maar tomaat is. De saus moet er uiteindelijk rood uitzien, dus gebruik voldoende rode tomaten, zodat de groene kleur niet overheerst.

Succes!

Vorig artikel
Koken met restjes Koken met restjes
Volgend artikel
Zo maak je zelf een bloemkoolpizza Zo maak je zelf een bloemkoolpizza

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *