7 opvallende paastradities

15 maart 2018
door Lisa Kapan Inspiratie

  De meesten van ons vieren Pasen met een lekkere brunch en het versieren van eieren, maar in andere landen draait het feest om hele andere dingen. Van de Brazilianen die pinda’s eten, tot Hongaren die met emmers water gooien – deze 7 tradities zorgen zorgen voor interessante gespreksstof tijdens de paasbrunch!

  Brazilië

  Pasen

  In Nederland en België kunnen we tijdens Pasen geen genoeg krijgen van chocolade-eitjes, maar vertoef je tijdens deze dagen in Brazilië dan is de kans groot dat de geur van pinda’s je tegemoet komt. Tijdens Pasen maken Brazilianen namelijk verse pacoca. Dit is een zoete reep gemaakt van verkruimelde, en daarna samengeperste pinda’s. Deze snack is het hele jaar door verkrijgbaar, maar tijdens Pasen slaan de Brazilianen zelf aan het bakken.

  Hongarije

  In Hongarije houden ze er een wel erg verfrissende traditie op na. Op tweede paasdag staan de mannen in sommige dorpen, op hun paasbest gekleed, klaar met een emmer water. Hun vrouwen krijgen dan stuk voor stuk een grote plens water over zich heen. Deze traditie is al eeuwenoud en staat symbool voor de jeugdigheid, schoonheid en kracht van de komende lente. Tegenwoordig besprenkelen de mannen hen niet altijd meer met water, maar met parfum.

  Bulgarije

  In Bulgarije maken ze geen sport van het zoeken naar eieren, maar gooien ze ermee. Na de paasdienst in de kerk breekt een groot eiergevecht los. Blijf je als laatste over met een heel ei? Dan ben je de winnaar en mag je jezelf gelukkig prijzen. Deze persoon zou namelijk een heel succesvol jaar tegemoet gaan.

  Frankrijk

  Pasen

  De Fransen zijn tijdens Pasen misschien wel de grootste ei-eters van ons allemaal. In het stadje Haux maken ze elk jaar traditiegetrouw een reuzenomelet waarin wel 4.500 eieren verwerkt worden! Het hele dorp komt bijeen om vervolgens te genieten van deze lekkernij. Deze traditie stamt uit de tijd van Napoleon. Het verhaal gaat de ronde dat hij in het dorp zó had genoten van een omelet dat hij de makers de opdracht gaf om de volgende dag een gigantisch omelet te maken voor zijn hele leger.

  Griekenland

  Ben je tijdens Pasen op het Griekse eiland Corfu, schrik dan niet: op zaterdag om 6 uur ‘s ochtends wordt daar een aardbeving nagebootst. De Grieken gooien traditiegetrouw aardewerken vazen, gevuld met water, met veel lawaai van hun balkon naar beneden. Het is een ritueel uit de Venetiaanse tijd. Hierna barst er een groot feest los op en rapen de mensen de scherven op voor geluk.

  Guatemala

  In Guatemala heet de week voor Pasen ‘Semana Santa’, net als in andere Spaanstalige landen. Dit betekent ‘goede week’. Het stadje Antigua viert deze week op een hele kleurrijke manier, namelijk met heel veel bloemen. Dagenlang zijn de mensen met veel zorg en aandacht in de weer om de straatstenen te veranderen in een groot bloementapijt. Voor reizigers is deze culturele ervaring een echte trekpleister; er komen jaarlijks honderden toeristen op af.

  Italië

  Pasen

  In Italië is het traditie om beschilderde eieren uit te wisselen aan goede vrienden en familie, als symbool van geluk. Natuurlijk wordt er flink uitgepakt in de keuken. Italianen grijpen het liefst elke gelegenheid aan om uitgebreid en lekker te tafelen. Dit is tijdens Pasen niet anders. Colomba di Pasqua (paasduif) is een cake die wordt gebakken in de vorm van een duif. Het wordt gevuld met gesuikerde stukjes fruit en afgemaakt met suiker en amandelen.

  Meer lezen over Pasen en eieren? Lees hier alle feitjes over eitjes, hoe je een ei pocheert en leuke knutseltips voor Pasen.

  Vorig artikel
  5x de lekkerste recepten met ei 5x de lekkerste recepten met ei
  Volgend artikel
  Zo bereid je het perfecte eitje Zo bereid je het perfecte eitje

  Gerelateerde artikelen