5 x zeewier
13 februari 2017Veel mensen kennen zeewier alleen van sushi, maar er is meer. We hebben vijf soorten voor je op een rijtje gezet.
Nori
De bekendste soort zeewier. Nori wordt vaak gedroogd gebruikt; bijvoorbeeld om sushi mee te maken. Na het drogen worden de vellen donkergroen; bijna zwart. Je kunt de vellen kopen bij de toko en inmiddels bij steeds meer supermarkten. Behalve voor sushi kun je nori ook in dunne reepjes snijden en gebruiken als topping voor salades of soepen. De smaak is licht zoetig maar ook lekker hartig.
Kombu wordt ook wel Konbu genoemd en is zeewier dat graag op de bodems van koude, rustige zeeën groeit. In Japan en China eet men het als groente; op zichzelf of verwerkt in een gerecht. Daarnaast is het een van de belangrijkste bestanddelen van dashi: Japanse bouillon. Heb je kombu in huis? Een stukje laten meekoken met gedroogde peulvruchten schijnt ze lichter verteerbaar te maken.
Heb je wel eens een zeewiersalade gegeten bij je sushi? Die salade wordt vaak gemaakt van de stengels van wakame. Bij de toko kun je de kant-en-klare variant vaak vinden in de vriezer. Lekker met een beetje verse komkommer in dunne reepjes, sesamzaad en een scheutje sojasaus! De bladeren vind je vaak in misosoep, en lijkt een beetje op spinazie. Inmiddels voelt de wakame zich ook behoorlijk thuis in Nederland. De plant doet het heel goed in onze eigen Oosterschelde.
Dulse
De bladeren van Dulse zijn plat en dieprood of paars. De hele plant ziet eruit als een soort boom: compleet met wortels. Dulse kun je laten drogen en vermalen tot vlokken, die je voor verschillende gerechten kunt gebruiken. Zo is het lekker door boter, in zelfgebakken brood of over soep bijvoorbeeld. De smaak is vol en rokerig: bijna als bacon.
Agar, of agaragar, is een zeewier dat je kunt gebruiken als bindmiddel. Door veganisten wordt het vaak gebruikt als vervanging van gelatine. Behalve voor voedsel wordt agar ook gebruikt in de farmaceutische industrie en in bijvoorbeeld zalf en tandpasta.