Zo bak je de beste biefstuk

3 mei 2018
door Merel In de keuken

  Biefstuk is voor velen het kroonjuweel van een bijzonder avondje tafelen, maar hoe wordt het vlees nou goed mals? En hoe krijg je jouw biefstuk perfect rosé, medium of well done? Met deze tips bak jij de beste biefstuk!

  1. Op kamertemperatuur laten komen

  Voor je begint met bakken is het van belang dat het vlees op kamertemperatuur is. Dit doe je om het vlees sappig en mals te houden. Afhankelijk van de grootte van het vlees komt het in 30 – 60 minuten op kamertemperatuur als je het uit de koelkast hebt gehaald. 

  2. Goed gereedschap  

  steak

  Kies bij voorkeur voor een koekenpan met dikke bodem om je biefstuk in te bakken. Dit omdat het de warmte goed gelijkmatig verdeelt en heel heet kan worden. Handig om het vlees mooi mee dicht te schroeien.

  3. Rare, medium of well done?

  steak

  Voor je begint met bakken is het goed om te bedenken hoe gaar je het vlees wilt hebben. Ga je voor rare, medium rare, medium, medium well of well done? Als je weet wat je wilt is er een makkelijke tip om tijdens het bakken van je biefstuk erachter te komen of de garing al naar wens is; door een test te doen met je… handen!

  • Rare: Draai een ontspannen hand om met de handpalm naar boven en druk met een vinger van je andere hand op de muis van de ontspannen hand. Voelt het vlees ook zo? Dan is jouw biefstuk rare-gebakken.
  • Medium rare:  Druk de top van je wijsvinger van je ontspannen hand tegen de top van je duim aan en druk op de muis van je ontspannen hand. Voelt het vlees ook zo? Dan is jouw biefstuk medium-rare-gebakken.
  • Medium:  Druk de top van je middelvinger van je ontspannen hand tegen de top van je duim aan en druk op de muis van je ontspannen hand. Voelt het vlees ook zo? Dan is jouw biefstuk medium-gebakken.
  • Medium well: Druk de top van je ringvinger van je ontspannen hand tegen de top van je duim aan en druk op de muis van je ontspannen hand. Voelt het vlees ook zo? Dan is jouw biefstuk medium-well-gebakken.
  • Well done: Druk de top van je pink van je ontspannen hand tegen de top van je duim aan en druk op de muis van je ontspannen hand. Voelt het vlees ook zo? Dan is jouw biefstuk well done-gebakken.

  4. Bakken en braden

  steak

  • Zorg dat de pan goed heet is voor je er een flinke lepel roomboter aan toevoegt, eventueel aangevuld met wat olijfolie. 
  • Gebruik je handen of een tang om het vlees in de pan te leggen. Als de pan heet genoeg is hoor je het direct sissen: dit is een goed teken! Zorg ervoor dat je in de eerste minuut het vlees aan alle kanten goudbruin bakt.
  • Draai het vlees nooit om door er met een vork in te prikken, maar gebruik een tang of een spatel.
  • Zet erna het vuur op een lagere stand en laat de biefstuk nog een paar minuten per kant liggen, afhankelijk van de gaarheid waarnaar je streeft.
  • Voor een extra knapperig korstje kun je met een lepel wat jus over de biefstuk scheppen tijdens het bakken. Houd hiervoor de pan schuin.

  5. Tegen de nerf snijden

  meat

  Leg het vlees nog even op een warm bord of een snijplank als je klaar bent met bakken, bedek het met aluminiumfolie en wacht een minuut of vijf. Nu ben je klaar om jouw meesterwerk aan te snijden. Het is belangrijk om tegen de nerf van het vlees in te snijden, dat wil zeggen; loodrecht op de lijnen van het vlees. Deze nerven kunnen het kauwen lastig maken, dus laat het (scherpe) mes het werk doen zodat jij kunt genieten van een boterzacht stukje vlees.

  steak frites

  Ben je er klaar voor? Voeg de daad bij het woord en maak deze steak frites met dragonmayonaise met gepofte cherrytomaat en groene salade!

   

  Vorig artikel
  Witte asperges: het witte goud! Witte asperges: het witte goud!
  Volgend artikel
  Het perfecte diner voor mama! Het perfecte diner voor mama!

  Gerelateerde artikelen