Recept voor zelfgemaakte kruidnoten
15 november 2016
door Lizzie Winckel
Tips en Tricks
Ben jij al in de Sinterklaas-stemming? Je kunt kruidnoten in de winkel kopen, maar zelf maken is toch veel leuker?
Recept voor zelfgemaakte kruidnoten
Ingrediënten voor 10 personen/70 kruidnoten:
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- 125 g (donkerbruine) basterdsuiker
- 4 tl speculaaskruiden
- Snufje zout
- 100 g ongezouten roomboter
- 6 el melk
Benodigdheden:
- Kom
- Bakplaat met bakpapier
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Snijd de roomboter in kleine blokjes. Meng het zelfrijzend bakmeel, de (donkere) basterdsuiker, de speculaaskruiden, een snufje zout en de roomboter in een kom. Voeg vervolgens de melk toe en kneed tot deeg.
- Draai kleine deegballetjes ter grootte van een knikker. Leg op de bakplaat met bakpapier en druk een beetje plat.
- Bak 25 minuten in de oven. Laat afkoelen op de bakplaat.
Tips:
- De roomboter en melk moet je zo koud mogelijk verwerken in het recept, dit zorgt voor luchtige knapperige kruidnoten! En kneed het deeg niet te lang, het mag niet warm worden.
- De balletjes rijzen nog een beetje in de oven, maak ze dus niet te groot en leg ze niet te dicht tegen elkaar (2 cm ruimte tussen de kruidnoten is perfect).
- De kruidnoten zijn misschien nog een beetje zacht als ze uit de oven komen, maar na afkoelen zijn ze lekker knapperig! De kruidnoten zijn daarna nog minstens 3 dagen lekker als je ze bewaard in een koektrommel.