6x groene recepten voor St. Patrick’s Day
17 maart 2022Het is St. Patrick’s Day, de nationale feestdag van Ierland! Tijd om je mooiste groene kleding uit de kast te halen en je aan te sluiten bij de Ierse feestgangers. Wil je jezelf helemaal onderdompelen in het groene thema? Kies dan ook voor bijpassende maaltijden! Doe inspiratie op met de volgende 6 groene gerechten. Van spirulina-pannenkoeken tot citroen-avocadotaartjes, er is voor elk wat wils.
Spirulina-banaanpannenkoeken
Je dag beginnen met pannenkoeken? Dat is echt altijd een goed idee. Voeg (room)kaas en verse bieslook toe als je meer van hartig houdt. Smullen maar!
Ingrediënten
- 1 banaan
- 2 eieren
- 1 el spirulina
- snuf zout
- ½ tl vanille-extract en/of ½ tl kaneelpoeder
- 75 gr havermout
- 100 ml (plantaardige) melk
- 1 tl bakpoeder
Bereidingswijze
- Pureer de banaan met een vork en voeg de eieren toe. Meng alles door elkaar.
- Voeg de rest van de ingrediënten toe en meng tot een gladde massa.
- Verhit een beetje olie in een pan en bak de pannenkoeken.
- Serveer de pannenkoeken met je favoriete groene toppings!
Groentesmoothie
Na de zoete pannenkoeken is het tijd voor iets fris en fruitigs. Met deze groene smoothie als 11-uurtje ben je de hele voormiddag zoet..
Ingrediënten
- 4 ijsblokjes
- 1 banaan
- 2 kiwi’s
- 30 g spinazie
- 22 g boerenkool
Bereidingswijze
- Was en snijd de ingrediënten.
- Stop ze in de sapcentrifuge op volgorde van de ingrediëntenlijst.
- Haal het sap door een zeef heen om de pulp eruit te halen.
- Drink het meteen op, dat is het lekkerst.
Salade van spinazie en bataat
Deze salade smaakt heerlijk fris door de tomaat en feta. Dankzij de zoete aardappel is het toch genoeg om je te vullen tot het avondeten. Aan de slag!
Ingrediënten
- 600 g zoete aardappel
- 3 tomaten
- 150 g spinazie
- 75 g feta
- 40 g hazelnoten
- 2 teentjes knoflook
- 6 takjes verse tijm
- 2 bosjes verse bladpeterselie
- 1tl mosterd
- 2 el extra vierge olijfolie
- 1 el olijfolie
- Peper en zout naar smaak
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Schil de bataat en snijd in blokjes van 1 cm. Meng de bataat met de olijfolie, peper en zout op een bakplaat met bakpapier. Leg de knoflook er in zijn geheel, ongepeld, tussen en bak de bataat 15 – 20 minuten in de oven. Haal de knoflookteen er na 15 minuten uit.
- Ris ondertussen de tijmblaadjes van de takjes. Hak de tijmblaadjes, peterselie en hazelnoten heel fijn. Pel de teentjes knoflook, die je uit de oven hebt gehaald, en snijd of pers fijn. Meng voor de dukkah de kruiden, hazelnoten en knoflook met de extra vierge olijfolie, mosterd, peper en zout in een kom.
- Snijd vervolgens de tomaat in parten en de spinazie grof. Meng in een saladekom de spinazie met de tomaat en gebakken bataat. Verkruimel hierover de feta.
- Verdeel de spinazie-bataatsalade over de borden. Garneer met de hazelnoot-dukkah en besprenkel met extra vierge olijfolie naar smaak.
Boerenkoolchips
Boerenkoolchips is helemaal trendy en dat is niet voor niets! Met deze gezonde snack kun je eindeloos variëren. Welke kruiden voeg jij toe?
Ingrediënten
- 120 g ongesneden boerenkool
- 2 el olijfolie
- Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een ovenplaat met bakpapier
- Verwijder met een mes of schaar de harde stengels van de boerenkool. Scheur daarna de overgebleven bladeren in stukken (let op: de bladeren krimpen nog in de oven).
- Zorg dat de boerenkool goed droog is en en sprenkel de olijfolie erover. Vervolgens breng je de boerenkool op smaak met de peper en zout.
- Bak de boerenkool in 5 tot 7 minuten totdat de randjes van de chips bruin zijn, maar niet verbrand.
Courgettesoep met bospaddenstoelenpesto
Een winters soepje smaakt altijd. Van deze versie met courgette en een broodje met bospaddenstoelenpesto krijg je het ongetwijfeld warm vanbinnen! Zo heb je toch een aardig bodempje gelegd, mocht je de avond van St. Patricks day groot willen vieren.
Ingrediënten (voor 2 personen)
- 200 g vastkokende aardappelen
- 1 courgette
- 1 ui
- 1 speltbaguette
- 80 g bospaddenstoelenpesto
- 50 g geraspte belegen kaas
- 15 g pompoenpitten
- 2 el olijfolie
- 1.5 blokje groentebouillon
- Peper en zout naar smaak
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden en kook 800 ml water. Snipper de ui. Schil de aardappelen of was ze grondig en snijd in kleine blokjes. Snijd of schaaf 6 dunne linten van de courgette. Snijd de overige courgette in blokjes.
- Verhit een soeppan of grote pan met deksel op hoog vuur en rooster de pompoenpitten, zonder olie, tot ze beginnen te poffen. Haal uit de pan en bewaar apart. Verhit de helft van de olijfolie in de soeppan en fruit de ui 2 minuten op laag vuur. Voeg de courgetteblokjes toe, draai het vuur middelhoog en bak al roerend 3 minuten.
- Voeg de aardappelen en 600 ml kokend water toe aan de soeppan. Verkruimel het bouillonblokje boven de pan en kook 10 minuten, afgedekt, op laag vuur. Verhit ondertussen de overige olijfolie in een koekenpan en bak de courgettelinten 5 minuten op middelhoog vuur. Keer halverwege om.
- Snijd de speltbaguette aan de bovenkant in de lengte open, maar niet helemaal door. besmeer met de helft van de pesto en bestrooi met de helft van de belegen kaas. Bak 8 minuten in de oven.
- Haal de soep van het vuur en pureer met een staafmixer. Voeg eventueel extra kokend water toe als de soep te dik is. Roer de overige pesto en kaas door de soep. Breng op smaak met peper en zout.
- Verdeel de soep over de soepkommen. Verdeel de courgettelinten over de kommen en garneer met de pompoenpitten. Serveer met de speltbaguette.
Citroen-avocadotaartjes
Op een feestdag zoals St. Patrick’s day mag een stuk taart niet ontbreken. Door de frisheid van de limoen is het de perfecte afsluiter van je maaltijd.
Ingrediënten (voor 8 stukken):
Voor de bodem:
- 17 gram ongezoete kokosvlokken
- 35 gram gehakte amandelen
- 12 ontpitte dadels
- 2 tl citroenrasp
Voor de vulling:
- 2 grote avocado’s
- 50 ml honing
- 1 tl citroenrasp
- 50 ml citroensap
- 2 eetlepels kokosolie, gesmolten
Bereidingswijze
- Meng alle ingrediënten voor de bodem in een keukenmachine. Verdeel het mengsel over de bodem van de cupcakevorm. Zet in de vriezer om op te stijven.
- Meng alle ingrediënten voor de vulling in een keukenmachine tot een romig geheel.
- Lepel de vulling in elk cupcakevormpje en zet nog drie uur in de vriezer.
- Haal uit de vriezer en laat 15 minuten staan.