Zelf babyvoeding maken

6 oktober 2017
door Charlot van Scheijen Tips en Tricks

  Een potje met babyvoeding is zo gekocht, maar heb je wel eens geprobeerd om het zelf te maken? Dat is helemaal niet ingewikkeld en je weet op die manier precies wat je jouw kind geeft. Wij geven je tips!Hoewel de precieze leeftijd per kind verschilt, kun je ongeveer rond 5-6 maanden beginnen met de eerste hapjes. Oefenhapjes noemen ze dat, omdat het nog geen volledige maaltijden zijn maar extraatjes naast de fles- of borstvoeding. Pas als een kind de techniek van het eten helemaal onder de knie heeft, kun je beginnen met het vervangen van die voedingen door vast voedsel.

  Begin met groente

  Je hebt het misschien wel eens voorbij zien komen, maar het is verstandig om te beginnen met groente- in plaats van fruithapjes. Zo went je kindje niet meteen al aan de zoete smaak van fruit, dat in lijn ligt met de aangeboren voorkeur voor zoet.
  Het beste kun je beginnen met een soort groente per keer, een paar dagen achter elkaar. Zo geef je hem of haar eerst de kans om de smaak echt goed te leren kennen, en kun je in de gaten houden of er eventuele overgevoeligheden voor bepaalde producten zijn.
  Als je kind eenmaal een aantal afzonderlijke soorten groente en daarna fruit heeft geproefd, kun je verdergaan met verschillende combinaties.

  Zelf babyvoeding maken

  In de afbeelding hieronder vind je een aantal voorbeelden van babyvoeding die je zelf kunt maken. Hiervoor gaar je de groenten eerst, waarna je ze pureert. Gaar ze het liefst door te stomen, zo blijven de meeste voedingsstoffen behouden. Dat kun je doen in een stoomoven als je die hebt, maar het kan ook met een stoommandje of ‘stoombloem’, die je op of in iedere gewone pan kunt zetten. Je kunt er ook voor kiezen om een speciaal babyvoeding-stoomapparaat te kopen. Daarin kun je de groenten en het fruit vaak ook al meteen pureren. Als je dat niet hebt kun je voor dat laatste een staafmixer of krachtige blender gebruiken. Giet er wat kookvocht of een beetje poedermelk of borstvoeding bij om de mengsels wat vloeibaarder te maken. Dat kan ook helpen om je baby te laten wennen aan de nieuwe smaken.

   

  Van gladde puree tot ‘volwassen eten’

  Naarmate je kindje vaker vast voedsel heeft gegeten, kun je de voeding steeds iets grover maken. Begin met gladgepureerde voeding en maak het steeds iets minder fijn, zodat je kind uiteindelijk min of meer met de pot mee kan eten.

  Is zelf babyvoeding maken iets voor jou of kies je liever voor een potje?

  Vorig artikel
  Pumpkin spice latte: zo maak je het! Pumpkin spice latte: zo maak je het!
  Volgend artikel
  Smaakontwikkeling: zo werkt het Smaakontwikkeling: zo werkt het

  Gerelateerde artikelen