Dit kun je met vergeten smaakmakers

18 april 2014
door Frederieke Achter de schermen

  Heb jij dat ook wel eens? Je bent bezig met een grote lenteschoonmaak en vindt vergeten flesjes, potjes en misschien nog wel meer achterin jouw keukenkastje. Lees verder over 3 vergeten smaakmakers die wij tegenkwamen in ons keukenkastje en wat je ermee kunt.

  https://4f7bg01yl3z03jojs41hgo8k-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2014/04/1e087b77ff7298481edd32e81e3dfc75.jpg

  Bron: www.plazilla.com

  Worcestersaus

  Worcestersaus, ofwel worcestershire sauce, heeft een zoete pikante smaak en is een uitstekende smaakmaker bij vele gerechten. Deze saus kan lang worden bewaard, waardoor deze dan ook uitstekend in dit lijstje past. De saus is vernoemd naar het Engelse graafschap Worcestershire en in Engeland gebruikt men de saus dan ook door bijvoorbeeld pastagerechten en simpelweg als beleg op de boterham. De saus smaakt erg goed in marinades, vinaigrettes, tomatensap, soepen, ragout en curry’s. Ook wordt de saus in sommige landen gebruikt als dip bij chips of crackers. Wist je dat worcestersaus in beroemde recepten zoals de ceasarsalade en het drankje Bloody Mary een belangrijk ingrediënt is?

  Ketjap manis

  ketjap manis

  bron: www.koffietijd.nl

  Ketjap manis is de meest zoete Indonesiche ketjapsaus. In het Engels wordt ketjap manis ook sweet soya saus genoemd. Manis is het Indonesische woord voor zoet. Er zijn vele soorten ketjap, waaronder ketjaps sedang, ketjap asin, ketjap kendal en kepjap medja. Deze verschillen vooral qua zoetheid. Zo is ketjap asin erg zout en smaakt ketjap sedan zoet en zout tegelijkertijd. Het grote verschil tussen Ketjap manis en sojasaus (gefermenteerde sojabonen met tarwe, water, zout en gist) is dat er palmsuiker wordt toegevoegd. Hierdoor is het een dikke stroperige saus. Je kunt de saus het beste donker en koud bewaren, waardoor deze wellicht achterin jouw keukenkastje is beland. Net zoals worcester saus is ketjap manis erg goed te gebruiken voor marinades en als dip. Ook wordt het veel gebruikt in typsche gerechten zoals nasi goreng. Wil je graag zelf ketjap maken? Lees hier hoe dit moet!

  Vissaus

  Salad with tomato, avocado, onion, cilantro and an asian dressing

  Bron: Kok Robin. http://bit.ly/1gNuGdL

  Wist je dat vissaus in veel landen in Zuidoost Azië gebruikt wordt zoals men in westerse landen zout gebruikt? Het gaat in landen zoals Thailand, Laos, Cambodja en Vietnam vrijwel overal doorheen. Niet alleen in warme gerechten dus. Dit geeft veel mogelijkheden. Zo kun je deze saus bijvoorbeeld ook goed gebruiken voor een dressing door een salade met tomaat, avocado, uit, sojasaus, limoen, koriander en olijfolie. Als je alles mengt heb je binnen de kortste keren een fris lentegerecht op tafel staan! Niet schrikken trouwens, onderin de meeste flesjes lijkt een stukje glas te liggen, maar dit is zoutkristal en bevordert de smaak!

   Welke potjes staan bij jou achterin de kast? Heb jij nog een verborgen ingrediënt wat iedereen vaker zou moeten gebruiken? 

  Vorig artikel
  3 gezonde en lekkere snacks 3 gezonde en lekkere snacks
  Volgend artikel
  3 favoriete lentegroenten 3 favoriete lentegroenten

  Gerelateerde artikelen