Olijfolie, zonnebloemolie of roomboter

31 juli 2014
door Wendy In de keuken

  Het gebruik van olie

  Voor de bereiding van de gerechten uit jouw HelloFresh Box gebruik je regelmatig olijfolie, zonnebloemolie of roomboter. Maar wat is eigenlijk het verschil? Wanneer gebruik je welk product en waarom? Lees snel verder!

  Olijfolie

  Deze olie wordt gemaakt van het vruchtvlees en de pit van de olijf en is erg geschikt om mee te bakken en braden. Wij gebruiken vaak olijfolie in onze recepten omdat dit product een heerlijk smaak aan je eten toevoegt! Daarbij bevat olijfolie veel goede voedingswaarden zoals vitamine E en onverzadigde vetten. Deze vetten verhogen het goede cholesterol en verlagen het slechte cholesterol en zijn dus helemaal niet zo slecht! Olijfolie kun je verhitten tot een temperatuur van 160 graden. Als de olijfolie een hogere temperatuur bereikt, verbrand de olie en breken de gezonde vetten en vitamines af en dat is slecht voor je lichaam. Als je dus iets wilt bereiden met een temperatuur hoger dan 160 graden, zoals bij roerbakken, dan kun je beter een andere olie gebruiken.

  Zonnebloemolie

  Deze plantaardige olie wordt gehaald uit zonnebloempitten en bevat naast vitamine E veel omega-6-vetzuren die goed zijn voor het cholesterol en de kans op bloed- en vaatziekten verminderen. Deze olie kan tegen hoge temperaturen tot 180 graden en kun je daarom goed gebruiken voor roerbakken of frituren. Ook voor lagere temperaturen kun je deze olie goed gebruiken. Alleen krijg je dan niet de extra smaak zoals bij olijfolie.

  Roomboter

  Zo nu en dan gebruiken we roomboter om een gerecht een romige smaak te geven. Bijvoorbeeld bij een gerecht met orzo of risotto. Het voordeel van roomboter is dat de goede voedingstoffen zoals vitamine A en E niet verloren gaan tijdens het verhitten.

  Extra vierge olijfolie

  Deze olijfolie is van de zogenaamde eerste persing en wordt in tegenstelling tot gewone olijfolie niet verhit. Dat zorgt voor de sterke geur en smaak. Je kunt deze olie beter niet gebruiken om in te bakken, omdat de olie dan alle smaak verliest. De olie is wel heel geschikt voor het maken van dressings of  salades. Ook is het lekker om je gerecht met deze olie te garneren voor wat extra smaak!

  Met welk product kook jij het liefste? Laat het ons hieronder weten!

  Vorig artikel
  Gele biet van Paul uit Heerhugowaard Gele biet van Paul uit Heerhugowaard
  Volgend artikel
  HelloFresh-paprika uit Berkel en Rodenrijs HelloFresh-paprika uit Berkel en Rodenrijs