Kijken, walsen, ruiken en proeven 🍷
12 augustus 2020Heb je het jaarlijkse tripje naar de wijngaarden in Bordeaux dit jaar gemist? Met een Wijnbox op het menu boordevol zomerse smaken én deze wijntips organiseer jij eenvoudig zelf een wijnproeverij in jouw jardin. Pak de wijn uit de Wijnbox, zet een Franse chanson op en waan je voor even als een god in Frankrijk. Klink!
Tijd om te wijnen!
Alle glazen ingeschonken tot de bolling? Zorg ervoor dat iedereen z’n glas bij het steeltje pakt – enkel de koning en koningin schijnen het glas bij de kelk vast te mogen houden. Maar wij raden sowieso aan om het glas bij het steeltje te pakken, anders wordt de wijn snel warm en dat komt de aroma’s niet ten goede. Goed, tijd om te proeven!
[columns_row width=”half”] [column]1. Kijken 👀
Hef het glas (nog niet klinken!) en bekijk de kleur van de wijn vanaf de boven- en zijkant. Echte wijnkenners houden het glas vaak voor een neutrale achtergrond (wit of heldere lucht), zodat ze de kleur perfect kunnen beoordelen. Over het algemeen geldt: hoe donkerder de kleur, hoe intenser de smaak. Heeft je wijn een lichte kleur, dan smaakt hij zachter.
[/column] [column]2. Walsen 🍷
Pak je glas bij het steeltje, zet ‘m op tafel en maak kleine cirkeltjes zodat de wijn in jouw glas gaat draaien. Zo komt er zuurstof bij, waardoor er meer aroma’s vrijkomen. Deze blijven goed hangen in je glas, waardoor je bij de laatste stap de wijn beter kunt proeven én beoordelen. Zie je tranen lopen langs het glas? Hoe dikker ze zijn, hoe meer alcohol er in de wijn zit.
[/column] [/columns_row] [columns_row width=”half”] [column]3. Ruiken 👃
Nadat de kleuren de intensiteit van de smaak hebben onthuld en de aroma’s zijn vrijgelaten, is het tijd om te ruiken. Je neus mag vrij ver in het glas – tot nét boven de wijn. Ruik stevig, maar kort aan de wijn. Deze geuren ga je waarschijnlijk ook proeven bij de volgende stap. Welke aroma’s proef je: bloemen, fruit, kruiden of een vleugje vanille? Zolang je geen kurk ruikt, is het goed!
[/column] [column]4. Proeven 👅
Het moment is daar! Neem een slokje van de wijn en laat een paar seconde in je mond ‘walsen’ zodat je de smaken goed proeft. Hoe langer de afdronk – hoe voller en intenser de wijn. Heb je een rode wijn en proef je een droge smaak op je tong? Grote kans dat er veel tannines in de wijn zitten. Dit is een natuurlijk element uit planten, wat ook in de schil, steel en pit van de druif zit.
[/column] [/columns_row]5. Drinken of uitspugen? 🥂
Officieel moet je de wijn natuurlijk uitspugen. Maar even afhankelijk van hoeveel wijntjes jij op de proeverij serveert, kun je kiezen voor optie 1 of optie 2.
The day after
We doelen hier niet op de hoofdpijn die je misschien hebt gekregen van de wijn, maar op de kleine restjes die zijn achtergebleven in de flessen. Die kun je natuurlijk opdrinken, maar koken met wijn is ook heel fijn! Ontdek de lekkerste recepten met wijn hier.