Jullie vragen beantwoord door Dafna & Jamie

14 januari 2016
door Frederieke Achter de schermen

Jamie & Dafna

Vorige week gaven we jullie op Facebook de gelegenheid om Jamie, verantwoordelijk voor de recepten in de box en Dafna, onze diëtiste, alles te vragen over de recepten uit de HelloFresh Box. 

Dankjewel voor al jullie vragen. We hebben de tien leukste vragen uitgezocht om te beantwoorden. Ontdek of jouw vraag er tussenstaat!

Jullie vragen beantwoord door Dafna en Jamie

Vraag 1

Vraag: “er zijn verschillende bouillonblokjes te verkrijgen, waarbij je ½ of 1 liter water moet toevoegen. Als er in het recept staat dat je een blokje moet toevoegen, welk soort bedoelen jullie dan? En stel dat ik geen bouillonblokjes meer wil gebruiken vanwege de E-nummers, wat zou dan het alternatief zijn?” ~ Fokje van Kammen-Nijboer

Antwoord: we maken gebruik van bouillonblokjes voor een halve liter. Door bouillon te gebruiken zorg je voor extra smaak in het gerecht. Bij een biologische winkel kun je bouillonblokjes zonder E-nummers kopen. Wil je de bouillon helemaal vervangen? Dan kun je ervoor kiezen om wat extra zout en bijpassende (gedroogde) kruiden toe te voegen aan het gerecht. Soms krijg je van ons ook iets meer (gedroogde) kruiden dan je daadwerkelijk voor het gerecht nodig hebt. Je kunt deze kruiden dan ook gebruiken om het gerecht meer smaak te geven. ~ Jamie

Tip: over twee weken delen we een recept om zelf bouillon te maken!

Vraag 2

Vraag: “houden jullie 200 gram groenten per dag aan in de recepten? En hoe lekker de gerechten ook zijn, een vegetarische maaltijd bestaat vaak uit meer groenten. Ik ben benieuwd hoe jullie deze verhouding zien.” ~ Jitske van den Bovenkamp

Antwoord: we steven er naar om aan elke maaltijd 200 gram groenten toe te voegen. Dit lukt vanwege de smaak en verhoudingen niet altijd, maar dan zorgen we ervoor dat het in een ander gerecht van die week gecompenseerd wordt. Zo ben je er zeker van dat je met de HelloFresh Box aan de aanbevolen hoeveelheid groente komt!

Wat betreft de vegetarische gerechten: omdat hier geen vlees of vis wordt gebruikt kan een portie relatief minder of voedingsstofarmer zijn. Om dit te voorkomen kiezen we er geregeld voor om naast de vegetarische eiwitleveranciers als ei, kaas, noten, peulvruchten, etc. extra groenten toe te voegen. Als we een vleesvervanger zoals vegetarisch gehakt of een groenteburger gebruiken, dan is het toevoegen van extra groenten niet nodig. ~ Dafna

Vraag 3

Vraag:  “ik zou vaak graag meer groente eten in plaats van de hoeveelheid pasta/graan/aardappelen die ik soms juist wat ruim vind. Zouden jullie hiervoor suggesties bij de recepten kunnen geven? (dat je geen extra groente kan gaan meeleveren kan ik me goed voorstellen).” ~ Gerty de Wolf

Antwoord: wat goed dat je zo graag veel groenten eet! Omdat we maar beperkt de ruimte hebben op onze receptenkaart is het toevoegen van extra tips om meer groenten bij het gerecht te serveren niet altijd mogelijk. Wel kun je globaal het volgende aanhouden:

  • Italiaans: paprika, courgette, tomaat, aubergine, pompoen, venkel, champignons en wortel.
  • Oosters: alle koolsoorten, aubergine, venkel, champignons, broccoli, paprika, wortel, sperziebonen, peultjes en snijbonen.
  • Mediterraans/Midden-Oosters: bloemkool, paprika, courgette, tomaat, aubergine, wortel en koolrabi.
  • Hollands: dit loopt enorm uiteen. Wanneer je extra groenten aan een stamppot wilt toevoegen dan kun je denken aan knolselderij, koolraap, wortel en zelfs bloemkool. ~Dafna

Vraag 4

Vraag: “ik geniet altijd heel erg van jullie verrassende combinaties. Verzinnen jullie die zelf en proberen jullie ze eerst zelf uit?” ~ Jantien Weber

Antwoord: Ja, we verzinnen ze zelf en proberen ze ook altijd eerst zelf uit. Soms proberen we thuis dingen en zijn ze zo verassend dat we ze verwerken in recepten van HelloFresh. Een andere keer verzinnen we de recepten eerst in een creatieve bui en dan testen we ze. We testen alle recepten in ieder geval minimaal 1x en als we niet helemaal tevreden zijn dan gaan we door met het testen van het recept totdat we 100% tevreden zijn. Leuk om te horen dat de combinaties bij jou in de smaak vallen Jantien! ~ Jamie

Vraag 5

Vraag: “ik ben absoluut een HelloFresh-fan, maar vind de smaken voor jonge kinderen veel te speciaal (kokos, gember, rode peper). Kan de Familybox qua smaken niet neutraler gemaakt worden?” ~ Pts Vdv-Kerkshofs

Antwoord: voor de Familybox hebben we als uitgangspunt dat de recepten lekker en geschikt zijn voor kinderen én volwassenen.  Hierdoor zijn de gerechten uit de Familybox, in vergelijking met de Original- en Veggiebox, een stuk minder uitgesproken. In principe zit er vrijwel nooit rode peper in een recept in de Familybox. Gember en kokos gebruiken we wel wat vaker, omdat deze iets milder van smaak zijn. Als we een ingrediënt gebruiken die jouw kinderen niet zo lekker vinden, dan kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld de gember alleen toe te voegen aan de maaltijd van de ouders. Feedback is altijd welkom en ik neem je opmerking dan ook mee bij het maken van de aankomende recepten. Zo kunnen we de recepten uit de Familybox blijven optimaliseren. ~ Jamie

Vraag 6

Vraag: “is al het fruit, zoals banaan, gezond als je wilt diëten?” ~ Linn Crevecoeur

Antwoord: Jazeker! Banaan is zelfs heel gezond. Er zit onder andere veel kalium, magnesium en vitamine B6 in. En er zitten meer vezels in een banaan dan in een volkoren boterham. Daarnaast bevat het niet meer calorieën dan een ander stuk fruit zoals een appel of peer. ~ Dafna

Vraag 7

Vraag: “sinds kort volg ik het paleo-principe. Is er een mogelijkheid dat jullie dat ook doen?” ~ Simona ven Eijden

Antwoord: we volgen de richtlijnen gezonde voeding van het Voedingscentrum en houden mede daarom geen rekening met het paleo-principe. Wel kun je zelf de box wat meer ‘paleo-proof’ maken met de volgende tips: 

  • als je de graanproducten uit het gerecht haalt, dan is het belangrijk dat je deze vervangt door pseudo-granen zoals quinoa, boekweit, gierst of amarant. Ook kun je ervoor kiezen het gerecht aan te vullen met extra groenten, noten en vetten om voldoende energie uit je maaltijd te halen.
  • haal je een zuivelproduct uit het gerecht, dan zul je extra ei, noten, vlees, gevogelte of vis moeten toevoegen om niet onder te doen aan bijvoorbeeld vitamine B2.
  • gebruiken we peulvruchten, maar laat je die liever ook staan? Gebruik dan wederom extra pseudo-granen, noten of extra groenten. ~ Dafna

Vraag 8

Vraag: “laatst hadden we 5 hazelnoten per persoon bij een gerecht. Ook vind ik de hoeveelheden kaas en noten te klein bij de vegetarische maaltijden. Vinden jullie de kosten hiervan te hoog? Of wat is de reden hiervan?” ~Marije Bosman

Antwoord: bij het samenstellen van de recepten in de Veggiebox houden we extra rekening mee dat het eiwitgehalte van de gerechten. Om te voorkomen dat de gerechten voedingsstofarmer zijn dan gerechten met vlees of vis zorgen we altijd voor ingrediënten als ei, kaas, noten en bijvoorbeeld peulvruchten. Als je naar de noten kijkt, dan zijn hazelnoten relatief duur. Dit is echter niet de reden waarom we bepaalde hoeveelheden voor in de recepten vaststellen. Hierbij kijken we altijd naar het geheel: gebruiken we minder noten, dan voegen we bijvoorbeeld ook ei toe. 

Voor de voedingswaarden van de recepten volgen wij de richtlijnen Gezonde Voeding van het Voedingscentrum. Jammer om te horen dat jij de hoeveelheden kaas en noten te klein vindt. ~Dafna

Vraag 9

Vraag: “als er een diëtiste rondloopt, hoe kan het dan dat er een kant-en-klaar spinazie-fetataartje in de box zit met zo’n 40 ingrediënten? Waarvan 80% overbodige troep, E-nummers, allerlei soorten suikers.” ~Marinka Maas

Antwoord: er zat een spinazie-fetapastei in de box, omdat we jullie graag wilden verrassen met een nieuw én gemakkelijk ingrediënt. Leuk ter variantie! Hiervoor werkten we samen met Pom-pie, een kleine leverancier die elke pastei met de hand maakt. Om ervoor te zorgen dat de pastei niet inzakte zijn hier inderdaad een klein aantal extra ingrediënten aan toegevoegd. Ik kan me voorstellen dat dit voor jou even schrikken was, aangezien we wekelijks met zo min mogelijk toegevoegde ingrediënten werken. Ook voor deze pastei hebben we samen met de leverancier gekeken hoe  we zo min mogelijk ingrediënten konden toevoegen, terwijl we tegelijkertijd de smaak en kwaliteit wilden waarborgen. Jammer dat dit bij jou niet in de smaak is gevallen. ~ Jamie 

Vraag 10

Vraag: “in sommige gerechten zit sojasaus, bouillon en zout naar smaak toe te voegen. Dat is erg veel zout in een gerecht.  Wat is jullie kijk hierop?” ~ Danielle Van

Antwoord: er zijn inderdaad soms recepten waarbij je ook nog zelf zout naar smaak kunt toevoegen, terwijl je al sojasaus en bouillon toevoegt. We zijn ons hier bewust van en proberen dit iets te verminderen, aangezien we het zelf ook belangrijk vinden dat je niet teveel zout binnen krijgt. Uiteraard zorgen we er wel altijd voor dat de balans goed is: als er een zoutrijk recept in de box zit, compenseren we dit met een zoutarm recept. Uiteraard kun je zelf, als je vindt dat er te veel zout in het gerecht wordt gebruikt, het niet op smaak brengen met extra zout. Ook kun je kiezen voor zoutarme bouillon (zie antwoord op vraag 1). ~Jamie

Hopelijk hebben jullie zo meer inzicht in hoe we de recepten samenstelllen. Heb je nog een vraag? Laat het dan hieronder in een reactie weten!

Vorig artikel
Aan de slag met de HelloFresh-app voor Android Aan de slag met de HelloFresh-app voor Android
Volgend artikel
Kidspiration: zoek de verschillen Kidspiration: zoek de verschillen

Gerelateerde artikelen