Jamie Oliver wil kinderen laten koken!

6 september 2016
door Frederieke Achter de schermen

    Jamie Oliver is op een missie om kinderen te laten helpen in de keuken. Vind je het zo nu en dan best moeilijk om hen te laten helpen? Wij geven vandaag wat praktische tips!

    Het is geen verrassing dat samen met de familie eten zo zijn voordelen heeft. Niet alleen is het goed voor de sfeer thuis, het is ook goed om zicht te hebben op wat er verdwijnt in die hongerige monden. “Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om je kinderen van jongs af aan te laten helpen in de keuken” vertelt Jamie. “Zelfs kleine taakjes zoals het plukken van de kruiden of het roeren in een pan geeft ze voldoening en draagt bij aan hun kennis en interesse in eten.”

    Volgens onze diëtiste, zijn er meer voordelen. Zo scoren kinderen die helpen met de keuze voor een maaltijd, de voorbereiding en het koken zelf, beter op cognitieve, emotionele en sociale activiteiten.

    Om deze boodschap zoveel mogelijk te verspreiden, hebben we de handen ineen geslagen met Jamie voor een familie-challenge waarvan zelfs de meest kieskeurige eter enthousiast wordt! Deelnemen is makkelijk; maak een foto of video van het koken met jouw kleine sous-chefs. Deel vervolgens je foto of video met de hashtag #HelloFreshChallenge. De winnaar ontvangt een verrassing van ons én Jamie Oliver!

     

    Bekijk even de lijst hieronder, voor je samen met je kids naar de keuken rent. We helpen je namelijk graag. Zo hebben we verschillende taakjes op een rij gezet per leeftijdscategorie. Wel zo handig!

    2 – 4 jaar oud

    Ook al zijn ze jong, kleuters kunnen zeker helpen in de keuken. Om ongelukken te voorkomen kun je ze voor de zekerheid wel het beste op in hun kinderstoel zetten. Zorg ervoor dat hun bewegingsruimte vrij is van hete vloeistoffen en scherpe hulpmiddelen. Vergeet niet dat ze nog niet zo behendigheid zijn en hun motoriek nog steeds in ontwikkeling is. Hierdoor moet je ze misschien nog wat meer helpen bij:

    • de borden garneren met verse kruiden
    • ingrediënten roeren (op kamertemperatuur)
    • groente wassen
    • verse kruiden plukken

    5 – 8 jaar oud

    Jamie 3

    ©2014 Jamie Oliver Enterprises; photogrpahy David Loftus*

    Op deze leeftijd zijn kinderen al wat meer onafhankelijk in de keuken. De motoriek is beter ontwikkeld en ze hebben geleerd om instructies te volgen. Je kunt ze daarom gemakkelijk laten helpen bij:

    • het sorteren van het bestek
    • het wassen van de sla
    • het persen van limoen- of citroensap
    • het mixen van ingrediënten
    • het eenvoudig snijwerk** (vanaf 7 jaar)

    **Vertrouw je kinderen alleen deze taak toe als het goed voelt.
    **Let goed op je kinderen als ze scherpe hulpmiddelen gebruiken.

    Oefen de snijdvaardigheden door creatieve toppings voor op sandwiches te maken. Denk aan gesneden cherrytomaatjes, champignons, romige avocado en hummus.  

    9 – 12 jaar oud

    Op deze leeftijd hebben kinderen alle bovenstaande vaardigheden waarschijnlijk al onder de knie. Daardoor kan je nu aandacht besteden aan andere zaken zoals: 

    • leer ze, onder toezicht,  om te gaan met het formuis en de oven.
    • leer ze de tafel te dekken
    • laat ze verantwoordelijk zijn voor simpele onderdelen, zoals de rijst of de pasta.
    • laat ze producten hergebruiken die niet zijn opgegaan. 
    • besteed meer tijd aan het kiezen van de maaltijden.
    • bezoek samen een supermarkt en laat de kids zelf verschillende groente en fruitsoorten uitzoeken.

    De belangrijkste en leukste taak die je kinderen kunt geven is natuurlijk proeven!

    Tips:

    • Heb geduld! Ook al is het soms makkelijker en sneller om de taak zelf uit te voeren. Hoe vaker je jouw kinderen laat helpen bij het koken, des te sneller ze het leren. 
    • Verzet je tegen de drang om het voor hen te doen. Ze leren het nooit als je het ze niet zelf laat proberen. Vergeet niet; het is niet erg als het een keertje misgaat.
    • Het kiezen van de maaltijd, het koken en samen eten is leuk, maar laat ze ook helpen met opruimen. 
    • Vergeet niet: dit zijn voorbeelden! Jij kent jouw kinderen het beste en beslist of ze klaar zijn voor bepaalde taken in de keuken.  

    Nu is het tijd om alsnog naar de keuken te rennen. Laat de wedstrijd maar beginnen! Wij kunnen in ieder geval niet wachten op jullie foto’s! 

    Sta jij regelmatig met de kinderen in de keuken? Deel jouw foto met de hashtag #HelloFreshChallenge

    * Voor iedere HelloFresh Box doneren wij €1 naar Jamie Oliver’s Food Foundation
    Vorig artikel
    Een kijkje achter de schermen bij HelloFresh Een kijkje achter de schermen bij HelloFresh
    Volgend artikel
    Jan Gotjé & HelloFresh Jan Gotjé & HelloFresh

    Gerelateerde artikelen