Gremolata: de snelle smaakmaker

12 april 2018
door Lisa Kapan Onze recepten
  Snel naar recept

  De naam gremolata zegt je misschien niet zoveel, maar dit krachtige kruidenmengsel is een must in de Italiaanse keuken en tovert zelfs het saaiste kliekje om tot een smakelijke maaltijd. Ga aan de gremolata! 

  Italiaans multitalent
  Bij een Italiaanse smaakmaker denk je waarschijnlijk meteen aan pesto. Gremolata is minder bekend maar minstens zo lekker én sneller te bereiden. Waar basilicum de hoofdrol speelt bij pesto, is bij gremolata peterselie de ster van de show. Gremolata wordt traditioneel gebruikt als garnering bij het klassieke stoofgerecht ossobuco, maar dit mengsel kan veel meer dan gestoofde kalfsschenkel laten schitteren.

  Probeer gremolata bijvoorbeeld eens als snelle saladedressing of als fris accent in een pastagerecht. Het is ook lekker als marinade voor vlees of vis, of als extra ingrediënt in gehaktballen. Ga je groenten roosteren? Gremolata is een frisse garnering. Zelfs kliekjes wek je er weer mee tot leven.

  Je kunt eindeloos variëren met deze smaakmaker – wij vinden het bijvoorbeeld ook heerlijk bij gebakken kabeljauw en ratatouille en kogelbiefstuk met gekarameliseerde bospeen.

  Gremolata met een twist
  Er zijn talloze variaties op de klassieke gremolata. Vervang de citroen bijvoorbeeld eens door mandarijn of limoen, gebruik koriander of munt in plaats van peterselie en ruil de knoflook in voor sjalotten. Hoe je het ook maakt: buon appetito!

  Vorig artikel
  Lentecake met eetbare bloemen Lentecake met eetbare bloemen
  Volgend artikel
  Het ontbijt op bed van je dromen Het ontbijt op bed van je dromen

  Gerelateerde artikelen