5 snelle spreads
27 maart 2018Zelf een lekkere spread maken is zo gepiept. De blender is je beste vriend en één druk op de knop is genoeg. Perfect voor op een broodje, bij de bbq of als dip op de borrelplank; deze 5 snelle spreads krijgen iedereen aan het smeren!
Onze favoriete guacamole
Guacamole betekent letterlijk avocadosaus en is erg makkelijk om zelf te maken. Voor de klassieke guacamole heb je naast een paar rijpe avocado’s weinig nodig en verder kun je er je eigen draai aan geven. Verrijk de klassieke guacamole bijvoorbeeld met wat gehakte cherrytomaten en basilicum. Wil je een spannende twist toevoegen aan de guacamole, dan kun je er gebakken spekjes, knoflook en verkruimelde feta aan toevoegen. Wil je het juist nóg romiger maken? Voeg dan een beetje yoghurt of crème fraîche toe.
Ingrediënten:
2 grote rijpe avocado’s
½ rode ui, gesnipperd
1 rode peper zonder zaadjes, fijn gesneden
Sap van 1 limoen
2 takjes koriander
Zout en peper
Bereiding:
Verwijder de zaadjes uit de rode peper en snijd fijn. Snipper de ui en snijd de avocado doormidden, verwijder de pit en schep met een lepel het vruchtvlees uit de schil. Doe alle ingrediënten in een blender en voeg het grootste deel van het limoensap toe. Pureer kort tot er een grove massa ontstaat of laat de blender langer draaien voor een meer smeuïge avocadosaus. Breng op smaak met zout en peper.
Pesto perfecto
Pesto of voluit ‘pesto alla genovese’ is een Italiaanse saus die bij bijna alles goed smaakt. Traditionele pesto bevat twee soorten kaas, namelijk; Pecorino en Parmezaanse kaas. Deze twee kazen zijn zowel samen als apart erg lekker in een pestosaus. Naast de traditionele variant bestaan er ook varianten van pesto met rucola in plaats van basilicum of walnoten in plaats van pijnboompitten. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Ingrediënten:
3 handjes basilicum
30 g pijnboompitten
50 g Parmezaanse kaas
1 halve citroen
1 teentje knoflook
6 el extra vierge olijfolie
Zout en peper
Bereiding:
Rooster de pijnboompitten in een koekenpan zonder olie. Rasp de Parmezaanse kaas en snijd de knoflook fijn. Doe de geroosterde pijnboompitten, kaas, basilicum en knoflook in een blender. Voeg het sap van een halve citroen en de olijfolie toe en pureer tot een gladde massa ontstaat. Breng op smaak met zout en peper en voeg eventueel nog extra olijfolie toe om het smeuïger te maken.
Hummmmus
Met deze kikkererwtendip op de borrelplank zit je altijd goed. Hummus is heerlijk met fijngesneden paprika en wat koriander bovenop. Houd je van pittig? Voeg er wat chilipoeder aan toe.
Ingrediënten:
500 g kikkererwten
1 el olijfolie
2 el water
Sap van ½ citroen
1 tl tahin (sesampasta)
2 teentjes knoflook
1 tl zout
Bereiding:
Doe alle ingrediënten in de blender en mix tot een gladde massa ontstaat. Voor een grove structuur voeg je minder water toe en voor een gladde saus kun je geleidelijk meer water of olijfolie toevoegen aan de hummus tijdens het mixen.
Simpele spinazie-artisjokdip
Spinazie en artisjok vormen samen niet voor niks een geliefde combinatie. Samen met gesmolten kaas is dit een dip die werkelijk een medaille verdient! Je kunt ‘m koud serveren, maar warm is ‘ie nog lekkerder. Je hebt hier geen blender voor nodig, maar een oven. Binnen een kwartier staat deze dip op tafel!
Ingredienten:
400 g artisjokharten, fijngehakt
150 g spinazie, fijngehakt
1 sjalot, fijngehakt
100 el zure room
100 g yoghurt
100 g magere ricottakaas
50 g mozzarella, in stukjes gesneden
1 el Parmezaanse kaas, geraspt
Snufje cayennepeper
Zout en peper
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C. Hak de sjalot, spinazie en de artisjokharten en meng met de ricotta, yoghurt en zure room. Meng de Parmezaanse kaas, mozzarella en een snufje cayennepeper erdoor en giet het mengsel in een ovenvast schaaltje. Bak 10 tot 12 minuten in de oven.
Frisse erwtenspread
Deze frisse spread van doperwten is niet alleen lekker, maar ook erg gezond. In dit recept gebruiken we verkruimelde feta als hartig accent, maar heb je liever een zachte geitenkaas dan past dit er ook goed bij. Liever helemaal geen kaas? Vervang dit dan door wat lekkere kruiden, zongedroogde tomaatjes of een beetje fijngesneden chilipeper.
Ingrediënten
250 g doperwten
100 g feta, verkruimeld
Paar takjes munt
1 el olijfolie
Sap van ½ citroen
Snufje zout
Bereiding:
Kook de doperwten ongeveer 2 minuten in een pan met ruim water en giet af. Doe de doperwten samen met de feta, muntblaadjes, citroensap en olijfolie in een blender en mix tot een glad geheel ontstaat.
Tof. Ga ik zeker proberen