De lekkerste culinaire reis naar… India

27 juli 2018
door Helene Inspiratie

    Pittig, zoet, zuur, fris en kruidig en het liefst allemaal op één bord: dat is de Indische keuken. Lees hier onze favoriete Indische recepten en reis met je smaakpapillen af naar het verleidelijke oosten…

    Foto door Hussain Ibrahim

    De Indische keuken

    India is een enorm veelzijdig land, ook in zijn keuken en culinaire tradities. Zo is maar liefst 31% van de Indiërs vegetarisch en is voor velen de koe een heilig dier die niet gegeten wordt. De verschillende klimaten in India zorgen ook voor een diverse waaier aan groenten, fruit en kruiden, waardoor de specialiteiten en kooktechnieken verschillen van regio tot regio. Om je wegwijs te maken delen we hier de klassiekers! 

    Dahl

    3000 jaar geleden schreven de antieke Indiërs al over hun geliefde dahl, een stevige soep – bijna puree – op basis van vlinderbloemige, gepelde linzen. Je vindt er wel meer dan 50 variaties van. In dit recept worden de linzen en zoete aardappel op smaak gebracht met kokosmelk. Heerlijk met naanbrood! Je kunt ‘m deze week in je box kiezen

    Curry

    Wij associëren curry vooral met de crèmige, gele saus, maar het is eigenlijk een mengsel van kruiden en specerijen die mild of pittig kunnen zijn. Zoals bij alles in de Indische keuken heb je talloze variaties, maar de meest populaire versie is de Madras-curry met rode chilipepers. In dit recept voeg je naast kokosmelk ook yoghurt toe om de smaken te temperen. 

    Naanbrood

    In India is eten met je vingers in plaats van bestek eerder regel dan uitzondering. Niet alleen een handig trucje om je tong niet te verbranden, maar voor Indiërs vooral een manier om het aroma van je maaltijd niet alleen te proeven, maar ook te voélen. Naast hun vingers, gebruiken Indiërs ook naanbrood. Ze kneden het vaak tot een lepeltje om eten op te scheppen. Naan is gemaakt van tarwemeel en traditioneel gebakken in een tandoor of kleioven. In dit gerecht beleggen we het naanbrood met een pittig gekruide kipburger gecombineerd met een frisse Indische yoghurtdip. Eet dit recept, voor de échte Indische beleving, dus gerust met je handen.

    Tikka masala

    Tikka masala; één van India’s meest bekende en populaire gerechten. Of niet? In Groot-Brittannië gaat de mythe namelijk dat het gerecht niet in India maar in Glasgow ontstond. Een klant vond zijn kip curry iets te droog waarop de kok het gerecht opknapte door een schep tomatensaus eraan toe te voegen. Wij zijn gek op deze vegetarische tikka masala met tofu in plaats van kip!

    Bhojanaṃ svādiṣṭamastu of smakelijk eten!

    Vorig artikel
    Ijskoud genieten: 4x fruitige waterijsjes Ijskoud genieten: 4x fruitige waterijsjes
    Volgend artikel
    De zomer door met HelloFresh De zomer door met HelloFresh

    Gerelateerde artikelen

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.