Zo bespaar je op je eten

15 september 2015
door Frederieke Keukenmiddelen

  Geld besparen in de keuken

  Prinsjesdag: tijd om eens te kijken naar ons eigen huishoudboekje. Misschien associeer je minder geld uitgeven met minder lekker eten, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn; met deze 8 tips bespaar je geld en blijf je minstens even lekker eten. Daar hoef je dus heus geen gedroogde pasta met ketchup voor te eten.

  1. Boodschappenlijstje maken

  Door van tevoren te bedenken wat je nodig hebt (en wat niet), koop je niet meer dan je echt nodig hebt. Wel zaak om je strikt aan het lijstje te houden, maar dan heb je er ook écht iets aan op geldgebied. Én met de HelloFresh Box hoef je gelukkig al een stuk minder lijstjes te maken!

  2. Een keer per week een heleboel boodschappen doen

  Een van de beste dingen om te doen als je minder geld wilt uitgeven, is simpelweg minder vaak naar de supermarkt gaan. Probeer 1 keer per week alle grote boodschappen te doen en daarna het aantal keer dat je gaat tot een minimum te beperken. Als je het lastig vindt om voor een hele week te bedenken wat je gaat eten (heb je dan al eens aan de HelloFresh Box gedacht?), kun je ook gewoon een hele voorraad groenten kopen en daar per dag mee bedenken wat je gaat maken. Als je dan zorgt dat je ook altijd een basisvoorraad peulvruchten en vis of vlees (vervangers) in huis hebt, kom je al een heel eind.

  3. Niet met honger naar de supermarkt

  Je kent het vást. Als je aan het einde van de dag naar de supermarkt gaat met trek, koop je gegarandeerd meer dan je eigenlijk wilt. Want zelfs zonder trek is het al verleidelijk; al die geuren en lekkere dingen binnen handbereik. Probeer voordat je naar supermarkt gaat dus iets voedzaams te eten. Een handje noten bijvoorbeeld, een (zelfgemaakte) mueslireep of een smoothie.

  4. Koop producten uit het seizoen

  Groenten en fruit van het seizoen is niet alleen lekkerder, maar ook een stuk goedkoper. Check een van onze groentekalenders als je geen idee hebt wat er op dit moment in Nederland in het seizoen is.

  5. Restjes van het avondeten volgende dag gebruiken voor de lunch

  Dit vinden wij echt een gouden idee. Je bespaart zo namelijk zowel tijd als geld, en het is weer eens iets anders dan een boterham. Bijna alles kun je de volgende dag goed eten als lunch. Van een restje groenten en vis of vlees maak je een salade of sandwich, ovengerechten of stamppotten zijn de volgende dag nog lekkerder als je ze even opbakt in een koekenpan (of opwarmt in een magnetron als het niet anders kan) en soep is alleen maar beter de volgende dag. Dingen als quiche en frittata kun je ook gewoon koud meenemen. Weggooien is dus écht nergens voor nodig. Hier, hier en hier vind je recepten voor kliekjes uit de HelloFresh Box.

  6. Grotere hoeveelheden koken, rest invriezen

  Als je toch een soep/chili/pasta bolognese of iets in die richting gaat maken, kun je net zo goed een dubbele portie koken. Kost bijna geen extra moeite en je kunt de andere helft lekker invriezen. Of:

  7. Een gerecht, twee verschillende toepassingen

  Met die andere helft kun je de volgende dag ook gewoon een ander gerecht maken. Denk aan chili. Die kun je de eerste dag zo eten, en de tweede dag als tortillavulling. Soep kun je de tweede dag inkoken tot pastasaus, en bolognese kun je de eerste dag met pasta eten en de tweede dag omtoveren tot ovenschotel met een bladerdeegdakje. Restjes vlees of vis doen het aangevuld met groenten wat peulvruchten of aardappels bijna altijd goed in een maaltijdsalade de volgende avond. Keuze genoeg.

  8. Zorg voor een goed ingerichte voorraadkast

  Met een goed gevulde kast vol blikken peulvruchten, tomaten en kruiden kom je een heel eind. Zo kun je ook als je geen zin of tijd hebt om boodschappen te doen, een maaltijd improviseren. Je kruidenlaatje houd je overzichtelijk door stickers op de boven- en zijkant te plakken met daarop de inhoud. Kruiden die je over hebt van de HelloFresh box kun je in een goed afgesloten potje nog tijden bewaren. Scheelt je weer in je boodschappen.

  Wat is jouw beste tip om geld te besparen in de keuken?

  Vorig artikel
  Nieuw: de Familybox! Nieuw: de Familybox!
  Volgend artikel
  Goed nieuws: vanaf nu de box op zaterdag thuisbezorgd! Goed nieuws: vanaf nu de box op zaterdag thuisbezorgd!