Koken met orzo doe je zo
31 oktober 2017Orzo, oftewel risoni, is een van onze favoriete ingrediënten. Deze gedroogde pastasoort is vernoemd naar zijn vorm, die de Italianen deed denken aan gerst. Het betekent dan ook letterlijk “gerst” in het Italiaans. Anderen vonden het meer lijken op een rijstkorrel. Daar komt dan ook zijn tweede naam “risoni” vandaan, wat Italiaans is voor “grote rijstkorrel”. Aan welke naam je ook de voorkeur geeft, je kunt er alle kanten mee op!
Met orzo kun je alle kanten op: het geeft structuur aan soepen, is heerlijk als pasta en is een perfecte aanvulling op een maaltijdsalade. Bovendien zet je het zo op tafel en wij laten in je met vier recepten zien hoe je dat doet.
Orzo-risotto
Door zijn kleine korrel en stevige structuur is orzo de perfecte vervanger van traditionele risotto, hij is alleen sneller klaar. Voor onze favoriet serveer je orzo met kabeljauw en spekblokjes en maak je het geheel af met citroen, waardoor zachte, zoute en zure smaken elkaar afwisselen. Buon appetito!
Orzo met pesto
In dit recept combineren we het met venkel, prei en pesto voor een maaltijd die anders dan anders is. Het vult goed, dus neem als een echte Italiaan lekker de tijd voor deze maaltijd. Houd je van kaas? Voeg dan voor het serveren nog wat extra provolone toe.
Salade met orzo
Wie zegt dat salades alleen lekker zijn in de zomer? Deze maaltijdsalade met feta, courgette en granaatappel is een feestje op je bord in elk seizoen! Het toevoegen van orzo geeft een lekkere bite aan het geheel en maakt het vullend. Wil je dat de feta door de salade heen smelt? Voeg dan de orzo toe wanneer deze nog warm is.
Orzo met gebakken scholfilet en sperziebonen
Wil je een avondmaaltijd die eenvoudig te maken is, maar niet saai? Dan zit je met deze gebakken scholfilet goed. Je serveert hem met een lekkere portie groenten naar keus en vervangt de traditionele aardappels door orzo. Dat wordt smullen!