7 tips voor het mediterrane dieet

31 augustus 2018
door Lisa Kapan Our Cooking tools

    Wat zomerkilo’s erbij gekregen? Laat die sapkuren en dieetrepen maar links liggen. Een goede en duurzame manier van eten vind je in het mediterrane dieet. Wij schotelen je 7 tips én recepten voor om je de mediterrane levensstijl helemaal eigen te maken.

    Minder kans op (hart-en vaat)ziekten, een hogere levensverwachting en een beter geheugen: in combinatie met genoeg beweging biedt het mediterrane dieet tal van gezondheidsvoordelen. Je vindt dit voedingspatroon terug in verschillende keukens uit het Middellandse Zeegebied: Spanje, Italië, Portugal en het zuiden van Frankrijk. Hoewel het per regio verschilt, vind je door de vruchtbare bodem en de nabijheid van de zee min of meer dezelfde ingrediënten terug: verse groenten, fruit en kruiden, peulvruchten, olijfolie, volle granen en talloze vissoorten.

    1. Ga voor vers

    De essentie van de mediterrane keuken zijn de verse ingrediënten. Iets waar wij bij HelloFresh ook enorm fan van zijn én in al onze recepten verwerken. Hoe verser, hoe meer voedingsstoffen je binnenkrijgt en hoe gezonder het is. Het gebruik van verse kruiden hoort hier ook bij. Basilicum, saffraan, tijm, peterselie, laurier, oregano, rozemarijn; ze zetten de puntjes op de i in elk (mediterraan) gerecht. Ga dus zoveel mogelijk voor verse kruiden zodat de smaken echt tot zijn recht komen, zoals in deze fettuccine met verse peterselie, basilicum en munt of deze geroosterde feta met verse koriander en peterselie.

    2. Gebruik olijfolie 

    Ga voor vloeibaar goud in plaats van boter: gebruik olijfolie! Olijfolie bevat onverzadigde vetzuren die het cholesterolgehalte in je bloed verlagen. Door het hoge(re) kookpunt kun je hier het best mee kokkerellen. Extra vierge – vrij vertaald: maagdelijke – olijfolie is niet behandeld met chemicaliën en bevat nog minder oleïnezuur of onverzadigd vetzuur dan de gewone olijfolie. In het mediterrane dieet gebruik je de maagdelijke versie vooral als smaakmaker in soep, salade, een saus of over pasta.

    3. Ga voor volkoren graanproducten

    Nog zo’n eenvoudige: ga voor volkoren producten. Dat geldt niet alleen voor brood, maar ook voor producten als rijst, pasta, pannenkoeken en couscous, wat je ook regelmatig op ons menu aantreft. Volle granen geven een langer verzadigd gevoel en zorgen voor een gezonde stoelgang en een gezonde stoelgang speelt een grote rol bij de algehele gezondheid! Probeer als ontbijt bijvoorbeeld eens deze volkoren pannenkoeken met ricotta en frambozen en ga voor het avondeten voor een vullende volkoren pasta met linzen-bolognesesaus en feta of volkoren pitabroodjes op z’n Italiaans met rundergehakt.

    4. Voldoende vis 

    Hoe vetter hoe beter: vis! Zalm, makreel, haring, sardienen, tonijn: al deze vette vissoorten zitten boordevol eiwitten en omega 3-vetzuren die beschermen tegen hart- en vaatziekten. Wij zorgen daardoor wekelijks voor genoeg vis op ons menu. Probeer eens deze panzanella met gerookte makreel, zoete zalm met aardappelsalade  of deze tricolore pasta in tonijn-pestosaus.

    5. Neem het van noten

    road trip snacks-HelloFresh-recipes-trail-mix

    Noten zijn met hun rijke voedingsstoffen als vitamine E, magnesium en koolhydraten, basisingrediënten in het mediterrane dieet. Begint je maag rond vier uur al te rommelen? Grijp in plaats van die chocoladereep (bomvol suikers) eens naar een handje noten. Naast dat handje noten kun je ook voor een iets creatievere notenmix of bliss balls gaan als tussendoortje. Uiteraard laten wij noten ook stralen in onze recepten, zoals in deze orzo met broccoli, pecorino en pijnboompitten of deze orzo met geroosterde bloemkool en bimi.

    6. Een glas wijn is fijn 

    Een glas wijn is niet alleen een balsem voor de ziel, dat is het volgens het mediterrane dieet ook voor het lichaam. Rode wijn bevat antioxidanten die slechte cholesterol verlagen, goede cholesterol verhogen en trombose helpen voorkomen. Houd het echter wel bij een glas per dag, dan haal je er de gezondheidsvoordelen uit.

    7. Maak meer tijd om te genieten 

    Dat stress een slechte invloed heeft op onze gezondheid is bij de meeste mensen wel bekend. Minder haasten, meer tijd hebben voor jezelf en je geliefden, is dan ook een goede manier om stress te voorkomen. Iets dat we bij HelloFresh ook hartstikke belangrijk vinden. Volgens het mediterrane dieet is behalve wat je binnenkrijgt, ook hoe je het binnenkrijgt van belang. Door traag en bewust te kauwen proef je niet alleen alle smaken van je gerecht beter, maar vang je ook de signalen van je lichamen beter op en weet je wanneer je honger gestild is. Win-win!

    Vorig artikel
    Mini-citroencheesecakes met rood fruit Mini-citroencheesecakes met rood fruit
    Volgend artikel
    5x powerontbijt voor een goede start 5x powerontbijt voor een goede start

    Gerelateerde artikelen