3x feestelijke recepten met restjes
16 november 2021Halflege borden, een aanrecht vol met overgebleven eten en overvolle kliko’s. Elk jaar is het weer hetzelfde: na de feestdagen houden we veel eten over. Weggooien is natuurlijk zonde, want je kunt er nog zoveel lekkers van maken. Laat je inspireren door onze zero waste-recepten en maak een feestje van derde kerstdag met lekkere hapjes en cocktails!
Quiche met kalkoen en groenten
Restje groente of kalkoen over? Quiche is de ideale oplossing.
[columns_row width=”half”] [column][/column] [column]Ingrediënten
– 1x bladerdeeg
– 2 eieren
– 75 cl melk
– 150 g geraspte kaas
– 1 snufje nootmuskaat
– peper en zout
– de restjes
[/column]
[/columns_row]
Instructies
1. Verwarm de oven voor op 180°C en verdeel het deeg in een ronde bakvorm
2. Prik met een vork in het deeg om te voorkomen dat het omhoog komt
3. Klop de eieren en de melk en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat
4. Snijd de restjes groente en kalkoen in kleine stukjes
5. Verdeel de gesneden ingrediënten over het deeg en voeg het ei- en melkmengsel en de geraspte kaas toe
6. Bak 30-40 minuten op 180°C.
Tiramisu met speculaas en rode vruchten
Speculaas over? Maak in een paar stappen een Italiaanse tiramisu met speculaas en rode vruchten. Een dessert waar je iedereen blij mee maakt.
[columns_row width=”half”]
[column]
Ingrediënten
– 2 eieren
– 250 g mascarpone
– 70 g suiker
– 1 zakje vanillesuiker
– Rood fruit
– Speculaas
[/column] [column][/column] [/columns_row]
Instructies
1. Breek de eieren open en scheid het eiwit van het eigeel
2. Mix de dooiers, suiker en vanillesuiker
3. Voeg de mascarpone toe en klop het geheel met een garde
4. Klop de eiwitten stijf en mix voorzichtig door het mengsel
5. Vul een glazen kom of glas met een laagje verkruimelde speculaas, een laag mascarpone en een laag rode vruchten. Herhaal dit tot de kom of het glas is gevuld en maak het af met rode vruchten.
Feestelijke cocktail
Wie zei dat het feestje voorbij was? Gooi de restjes sinaasappel en rozemarijn nog niet weg, want het zijn de perfecte ingrediënten voor een heerlijke cocktail.
[columns_row width=”half”] [column][/column] [column]
Ingrediënten
– 30 ml wodka
– 60 ml veenbessensap of granaatappelsap
– 10 ml vlierbloesemlikeur
– 30 ml mousserende wijn
– 15 g verse veenbessen
– sinaasappelschijfjes en rozemarijn
Instructies
1. Voeg de wodka, veenbessensap en vlierbloesemlikeur bij elkaar in een beker
2. Bewaar de beker in de koelkast tot het serveren
3. Voeg voor het serveren de cava en veenbessen toe
4. Schenk uit in een cocktailglas en garneer met rozemarijn of sinaasappelschijfjes.