Zelf sauzen maken

8 december 2016
door Charlot van Scheijen In de keuken

    hf160720_mother_sauces_hollandaise_-ingredients_landscape_highAan de saus herken je de kok – dat zeggen ze niet voor niets. Met een goede saus maak je van een lekkere maaltijd een restaurantwaardig gerecht. En dat is precies wat je wilt met Kerst, toch? Wij leggen je wat meer uit over vier van onze favoriete klassieke sauzen.

    Roux

    Een roux is een saus gemaakt van gelijke delen bloem en boter waarmee je soepen en sauzen kunt binden. Je maakt het door boter in een pan te laten smelten en vervolgens eenzelfde hoeveelheid bloem toe te voegen. Roer goed zodat de roux niet aanbakt en verwarm even om de bloemsmaak te verminderen. Breng op smaak met zout en peper. Nu heb je een blanke roux die je kunt gebruiken voor witte sauzen als béchamel of kaassaus. Als je het nog wat langer bakt, krijg je een bruine roux die je kunt gebruiken in donkere gebonden soepen en vleessauzen.

    hf160720_mother_sauces_whitesauce_portrait_high

    Mayonaise

    Je kunt mayonaise natuurlijk kant-en-klaar kopen, maar het is veel leuker (en lekkerder) om het zelf te maken. Je kunt de mayonaise zo helemaal aan je eigen smaak aanpassen. Je maakt ‘m wat frisser met extra citroensap, of juist wat hartiger met meer Worchestershiresaus. Mayonaise maak je door 2 eidooiers in een schone, ruime kom te doen en daar ½ el mosterd, 1 tl Worchestershire saus, het sap van ½ citroen en een snuf zout en peper aan toe te voegen. Klop met een garde tot een glad geheel. Begin vervolgens, terwijl je blijft kloppen, met het druppelsgewijs toevoegen van de neutrale olie (zoals zonnebloem-, arachide- of druivenpitolie). Als het goed gaat kun je overgaan tot een straaltje olie. Je kunt zelf bepalen hoe dik je de mayonaise wilt maken. Hoe meer olie, hoe dikker. Gemiddeld heb je ongeveer 400 ml olie nodig.

    Meer over mayonaise vind je hier.

    hf160426-blog_cinco-de-mayo_3_3high

    Hollandaisesaus

    Een echte klassieker: Hollandaisesaus. Lekker met bijvoorbeeld gepocheerde eieren, of gerookte zalm. Als je er dragon aan toevoegt noem je het Béarnaise. Dat is dan weer ontzettend lekker bij steak! Een Hollandaise maak je zo. Splits 2 eieren in eiwitten en eigelen. Doe de eigelen in een aparte kom. Smelt 100 gram roomboter in een steelpan en giet de gesmolten boter in een kannetje. Zet een kom met de eigelen op een pan met een laagje kokend water, maar zorg dat de kom het water niet raakt. Voeg 1 el citroensap en 1 tl mosterd toe en klop goed met een garde. Blijf goed kloppen terwijl je voorzichtig kleine scheutjes van de gesmolten boter toevoegt. Zodra je alle boter hebt toegevoegd heb je als het goed is een mooie dikke saus, die je nog op smaak kunt brengen met zout en peper. Door wat witte wijnazijn of extra citroensap toe te voegen verdun je de saus een beetje.

    Wil je het jezelf gemakkelijk maken deze Kerst? Bestel dan nu onze Kerstbox, met daarin alles wat je nodig hebt voor een geslaagd diner. 

    Vorig artikel
    Geef een HelloFresh-cadeaubon voor Kerst! Geef een HelloFresh-cadeaubon voor Kerst!
    Volgend artikel
    Op bezoek bij Eriks delicatessen Op bezoek bij Eriks delicatessen

    Gerelateerde artikelen