Vis uit het hoge noorden: gravad lax

19 december 2014
door hellofresh In de keuken

Gravad lachs

Gravad lax. Heb je daar al eens van gehoord? Misschien gaat er bij gravlax, gravad lachs of graved lachs wel een belletje rinkelen? Er zijn namelijk verschillende benamingen voor deze lekkere vis. Lees verder om te weten te komen wat gravad lax nou precies is. 

Gravad lax

Gravad lax betekent letterlijk ‘begraven zalm’. Vroeger werd dit typisch Scandinavische gerecht namelijk gemaakt door vissers om de vis, in dit geval zalm, langer en beter te kunnen bewaren. Zo lieten de vissers de zalm, na een zoutbad, rijpen door de vis in het zand te begraven. Hier werden vaak ook nog stenen op gelegd, zodat de vis nog minder vocht vast zou houden.

Gravad lachs

Met de tijd mee

Tegenwoordig gaat dit net iets ander. De Schotse zalm die in de box zit is door onze visleverancier Van Meines enkele dagen gemarineerd in een speciale marinade van onder andere zout, suiker en dille. Dit stukje zalm heeft daardoor een erg specifieke smaak en is heerlijk in combinatie met aardappel, groene groenten en limoen. Een moderne gravad lax dus! Bekijk het recept.

Wat is jouw favoriete stukje vis? Laat het ons weten op Facebook.

Vorig artikel
Smoothie met blauwe bessen en kikkererwten Smoothie met blauwe bessen en kikkererwten
Volgend artikel
De Kerstbox: panna cotta met stoofperen De Kerstbox: panna cotta met stoofperen