Het bedenken van Quick & Easy-recepten

25 januari 2018
door Lisa Kapan Our Stories

  Snel en smakelijk aan tafel gaan was met HelloFresh nog nooit zó easy. Met onze nieuwe Quick & Easy-recepten zet je namelijk in 20 – 25 minuten een lekkere maaltijd op tafel waar zelfs Speedy Gonzalez nog van onder de indruk zou zijn. Om deze nieuwe recepten in het HelloFresh-zonnetje te zetten vroegen we receptontwikkelaar Julia, die verantwoordelijk is voor de Quick & Easy-recepten, het schort van het lijf. 

  Snelle introductie

  Perfect voor haastige HelloFresh’ers, drukke doe-het-zelf-chefs en natuurlijk iedereen die minder tijd kwijt wil zijn in de keuken en meer tijd wil overhouden om te genieten: Quick & Easy! Julia vertelt hieronder alles.

  Quick & Easy

  Vertel, hoe ben jij bij HelloFresh terechtgekomen?

  Ik wist eigenlijk altijd al dat ik iets met eten wilde doen. Nadat ik in mijn tussenjaar een koksopleiding in New York heb gevolgd, ben ik in een restaurant gaan werken. Toch was dit niet helemaal wat ik zocht. Het allerleukste vind ik het spelen met smaakcombinaties en het bedenken van nieuwe recepten, maar in een restaurant kun je natuurlijk niet elke week de kaart aanpassen. Daarom ben ik tegen het einde van mijn studie gericht gaan zoeken naar een baan waar ik echt kon doen wat ik leuk vond en ben ik afgelopen zomer bij HelloFresh begonnen als receptontwikkelaar.

  Kun je ons vertellen hoe jouw dag er ongeveer uitziet?

  Als receptontwikkelaar ben je elke dag bezig met het bedenken van nieuwe recepten, maar er komt ook een hele logistieke procedure bij kijken. We werken altijd een flink aantal weken vooruit, waardoor het vaak nog maar de vraag is of de bedachte producten voor alle gerechten op voorraad zijn en geleverd kunnen worden. Eenmaal ontwikkeld en uitvoerig getest komen de recepten in een database terecht, waaruit onze menuplanner het wekelijkse HelloFresh-menu samenstelt.

  Ik denk dat veel mensen moeite hebben met bedenken wat ze elke dag op tafel zetten. Hoe kom jij telkens op nieuwe recepten?

  Er zijn een paar dingen die ik doe, ter inspiratie ga ik veel uit eten en proef ik smaakcombinaties. Daarnaast kijk ik naar recepten die al eens in de box hebben gezeten. We kijken altijd of we deze gerechten nog beter kunnen maken of een leukere twist kunnen geven op basis van de feedback die we van klanten ontvangen.

  En hoe werkt het ontwikkelen van een nieuw concept, zoals de Quick & Easy-recepten?

  Het begint allemaal met een brainstorm. Hierbij gooien we met het hele team allerlei ideeën op tafel en stellen we grenzen aan welke producten we wel en niet kunnen gebruiken. Voor een Quick & Easy-recept wisten we bijvoorbeeld meteen dat aardappels een echte no-go zijn. Met het schillen, snijden en het koken ben je al flink wat tijd kwijt, waardoor je zo’n gerecht nooit binnen 20 minuten op tafel krijgt. We hebben dus een hele lijst met ingrediënten opgesteld waar we wel en niet mee kunnen koken, daarna begint het echte ontwikkelen van de recepten.

  Is het moeilijk om met zoveel restricties nieuwe recepten te bedenken?

  Eigenlijk niet. Ik vind het juist moeilijker om helemaal zonder restricties te werk te gaan, omdat de mogelijkheden dan oneindig zijn. Met een aantal randvoorwaarden ben ik snel veel creatiever en is het voor mij des te makkelijker om een recept te bedenken. Wat ik wel lastig vind, is dat iedereen weer ander keukengerei heeft en dat kou het kookproces erg beïnvloedt. Water kookt bijvoorbeeld afhankelijk van het fornuis bij de een sneller dan bij de ander. Als een gerecht echt binnen 20 minuten op tafel moet staan is het best lastig om hier rekening mee te houden, maar met alle stappen op de receptkaart moet het lukken.

  Hoe gaat het proces van het ontwikkelen van een Quick & Easy-recept?

  Tijd staat bij deze recepten natuurlijk meer dan ooit centraal, daarom was het voor mij een heel ander denkproces. Bij elk gerecht begin ik met het selecteren van een koolhydraatproduct, omdat dit vaak de langste kooktijd heeft. Daarna kijk ik naar proteïne, ook dit moet weer in het tijdsplaatje passen. Als laatste komen de groenten. Gelukkig kunnen we daarmee veel variëren, we kunnen alleen niet alle kooktechnieken toepassen.

  Heb jij onze Quick & Easy-recepten al geprobeerd? 

  Vorig artikel
  De ‘gewone’ superfoods: onze favorieten De ‘gewone’ superfoods: onze favorieten
  Volgend artikel
  Appel-banaanpannenkoeken: onze favoriet Appel-banaanpannenkoeken: onze favoriet

  Gerelateerde artikelen