Groenten die je opnieuw kunt laten groeien

19 maart 2015
door hellofresh Keukenmiddelen

  Wist je al dat je van bepaalde ingrediënten die je overhoudt tijdens het koken, zoals knoflook, bosui, prei en gember, weer nieuwe groenten kunt laten groeien? Het lijkt veel moeilijker dan dat het is, je hebt namelijk al een beginnetje. We leggen je uit hoe je dit het beste kunt aanpakken, en noemen een aantal van die groenten die opnieuw kunt laten groeien. Super duurzaam, en hartstikke tof om te zien.

  Hoe leuk is het dat je zelf heel gemakkelijk zelf groenten kunt verbouwen? En met deze methodes hoef je zeker geen grote tuin te hebben!

  Lenteui, citroengras, prei en venkel

  Plaats de wortels van de groente in een glas met een klein laagje water en zorg dat de wortels rechtop staan. Ververs het water dagelijks. Binnen 3 – 5 dagen begint de groente te groeien. Snijd de groente, als deze volgroeid is, net boven de wortel af. Zie hier hoe wij dit gedaan hebben!

  Selderij, romaine sla en paksoi

  Plaats de wortels op een schoteltje met een laagje water. Zorg ervoor dat de bovenkant niet bedekt is met water. Spuit de groente een aantal keer per week nat met water en ververs het water dagelijks. Na een week komen er nieuwe bladeren te voorschijn. Als je deze groente nu in een pot met aarde zet, zou de plant binnen 5 maanden volgroeit moeten zijn. Wij hebben dit nog nooit geprobeerd, dus we zijn erg benieuwd naar jouw ervaringen!

  Gember

  Plaats een stuk gember in een glas met water en laat een nachtje weken. Hierna kun je de gember in een pot met aarde stoppen en bij gematigde temperatuur laten groeien. Geef de plant dagelijks water, totdat er steeltjes ontstaan. Enig geduld heb je hier wel voor nodig; het duurt ruim een jaar voordat hier een volwaardig gemberplantje uit tevoorschijn komt!

  Knoflook en ui

  Hoe groter het knoflookteentje of de ui, hoe groter het nieuwe plantje en je uiteindelijke oogst. Plaats de knoflookteen of ui in een pot met aarde en laat voor een zonnig raam groeien. Geef geregeld water.

  Na een aantal maanden in de zon kun je nieuwe knoflookteentjes oogsten. De uitjes hebben iets langer nodig, ongeveer 5 maanden. Belangrijk is om tussendoor de blaadjes van de ui te snoeien om volledige groei te bevorderen.

  Voor de fruitliefhebbers: ananas!

  Snijd de groene top van de ananas en snijd het overige fruit voorzichtig weg, zodat je de wortels tegenkomt. Plaats in een glas met water en laat 2 weken staan. Plaats vervolgens in een grote pot met aarde en laat de plant veel zon vangen. Na een aantal maanden zal de ananasplant al redelijk groot zijn, maar de eerste ananas kun je pas na 2 tot 3 jaar verwachten!

  Hergebruik jij jouw groenten weleens? 

  Bron afbeeldingen: http://bit.ly/1FevHe2

  Vorig artikel
  HelloFresh vegetarisch HelloFresh vegetarisch
  Volgend artikel
  Eet met het seizoen: lentegroenten Eet met het seizoen: lentegroenten