Streekproduct in de kijker: mandjeskaas

12 april 2016
door Nora In de keuken
    Mandjeskaas

    Mandjeskaas met radijs en kruiden

    Vanaf nu leren we je regelmatig een Belgisch streekproduct kennen. De eerste in deze reeks: Beerselse mandjeskaas, een topproduct uit het Pajottenland.

    Wij proberen ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk verse producten van leveranciers uit buurlanden in jouw HelloFresh Box zitten. Echte streekproducten worden met veel liefde en kennis gemaakt en dat proef je meteen. De mandjeskaas van de familie Walschot uit Beersel is zo’n product. De kaas wordt al generaties lang gemaakt en werd officieel herkend als Vlaams Streekproduct. Nog nooit gehoord van mandjeskaas? Het is een soort verse, magere plattekaas met een korrelige textuur. Jeroen Meus ging in Dagelijkse Kost al op bezoek bij de familie Walschot. Bekijk Jeroens reportage hier.

    De geschiedenis van mandjeskaas

    Het ontstaan van mandjeskaas gaat terug tot in de 15de eeuw. Tegen de 19de eeuw ontstonden de eerste kaasfabrieken in de regio. Voor WOII waren er maar liefst 140 families in het Pajottenland die (mandjes)kaas maakten. De familie Walschot is vandaag de enige familie van kaasmakers die overblijft in de regio. Al vijf generaties lang houdt de familie de traditie levend. In 1995 nam Johan Walschot, de huidige zaakvoerder, de fakkel over van zijn ouders Emiel en Frieda.

    Hoe wordt mandjeskaas gemaakt?

    Gepasteuriseerde melk vormt de basis van mandjeskaas. Daaraan wordt boterzuur toegevoegd om het stremmen te starten. De melk wordt dan overgepompt in roestvrij stalen tanks en na 48 uur wordt de kaaswrongel (zo wordt de kaas in dit stadium genoemd) voorzichtig geperst. Daarna wordt de wrongel met een pollepel in kleine mandjes geschept.

    Vroeger kwamen de mandjes uit Halle, wat ooit dé stad was van de mandenvlechters. Vandaag komen de mandjes uit Klein-Brabant en worden ze gevlochten van jonge wilgentakjes. Het vullen van de mandjes gebeurt in twee tot drie keer. Door de druk van de opeenvolgende laagjes kaas in de mandjes loopt een deel van de melkwei zachtjes weg. Na drie tot vier uur is de kaas droog genoeg en wordt hij verpakt in perkamentpapier.

    Hoe eet je mandjeskaas?

    Mandjeskaas is een erg makkelijke kaas, in die zin dat het een hele toegankelijke smaak heeft. In de lente of de zomer is de kaas superlekker op een bruine boerenboterham met radijsjes en wat bieslook. Op z’n best met een glas lambiek of geuze erbij.  Een echte Vlaamse klassieker! Wil je de mandjeskaas in een dessertje verwerken? Ook dat kan. Met wat aardbeien is het een lekker tussendoortje of verfrissend dessert.

    Geniet jij op een zonnige dag van mandjeskaas op een boerenboterham of met aardbeien?

    Stuur ons dan zeker een foto op!

    Vorig artikel
    Kidspiration: knutselkeuken – deel 1 Kidspiration: knutselkeuken – deel 1
    Volgend artikel
    Tips & tricks: hummus zelf maken Tips & tricks: hummus zelf maken