Het seizoen van witte en groene asperges is begonnen!

29 april 2021
door Megin In de keuken

Wat een heerlijke maand, die meimaand! Niet alleen dankzij het mooie weer maar ook omdat het volop aspergeseizoen is. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen witte en groene asperges?

Omdat het aspergeseizoen volop loopt, zitten er enkele weken op rij asperges in onze boxen. Zowel de groene als de witte variant. Dat ze allebei overheerlijk zijn, hebben ze alvast gemeenschappelijk. De verschillen tussen de witte en de groene asperge zetten we hieronder op een rijtje.

Over witte asperges

Asperges blanches

Deze asperges groeien onder de grond. Daardoor zijn ze beschermd tegen de zonnestralen en behouden ze een parelmoer witte teint. Ze worden geoogst voordat ze uit de grond komen. Een witte asperge moet je goed schillen, anders wordt ze draderig en wat houterig. Je kunt een asperge dus beter wat teveel dan te weinig schillen. Je kookt witte asperges gemiddeld in 8 – 10 minuten gaar. Ideaal wanneer je ze kan koken in een aspergepan, waarin de asperges rechtop kunnen staan. Zo’n pan is ideaal omdat de kopjes dan niet onder water staan. Die garen heel snel door de stoom van het hete water. Je kunt natuurlijk ook een gewone pan gebruiken. Zorg er in dat geval voor dat je asperges kunnen liggen en voeg water toe tot ze net onder staan.

Over groene asperges

Groene Asperges

Groene asperges zijn heerlijk, snel en makkelijk! Je kunt ze snel koken of bakken in een grillpan of wok. Lekker in een pasta met zalm, door een lauwwarme salade of in een quiche.Deze asperges groeien volledig in de open lucht en de groene kleur komt van de zonnestralen. Ze worden geplukt wanneer ze ongeveer 20 cm lang zijn. De groene asperge heeft een sterkere smaak dan de witte. Groene asperges moeten daarom gecombineerd worden met droge ham, parmezaan of pittigere, sterker smakende sauzen. De kleinere groene asperges hoef je niet te schillen. Wanneer je gaat koken met dikkere groene asperges, kun je ze beter wel schillen. Doe dat enkel vanaf de onderkant tot de helft. Zet de asperges voor je ze gaat schillen eerst 15 minuten rechtop in koud water.

Boven vs onder de grond

Hoe komt het eigenlijk dat deze twee asperges een andere kleur hebben als je weet dat ze wel van dezelfde plant komen? Witte asperges worden tijdens het kweekproces weggehouden van het daglicht. Ze groeien onder een heuvel grond, met daarboven een zwart zeil. Dat zorgt ervoor dat de asperges wit blijven. Hun groene broertjes groeien gewoon boven de grond. Zodra hun kopjes boven de grond uitsteken, kleuren de asperges door invloed van het daglicht groen.

Hoe asperges bewaren?

Houd je nog wat asperges uit je HelloFresh Box over? Wikkel ze dan in een natte handdoek en leg ze in de koelkast. Op die manier kun je de asperges nog een hele week bewaren. Als je de asperges al bereid hebt, kun je ze eerst in plastic folie doen en dan in een handdoek wikkelen. Ze kunnen dan 2 tot 3 dagen in de koelkast worden bewaard.

Wil je ze nog langer houden? Vries de geschilde asperges in, gewikkeld in een diepvrieszak. Je kunt ze dan 4 tot 6 maanden bewaren! Wanneer je ze kookt, hoeft je ze niet te ontdooien, je kunt ze gewoon in kokend water dompelen.

Als afsluiter hebben wij twee heerlijke recepten voor je om je kennis over asperges op toe te passen!

Witte asperges met gribiche saus

Witte asperges met gribiche saus
Ingrediënten:

  • 600 g Roseval aardappelen
  • 4 eieren
  • 750 g witte asperges
  • 50 g kappertjes en augurken in stukjes
  • 10 g verse krulpeterselie
  • 1/2 limoen
  • 50 g mayonaise
  • 1 theelepel mosterd
  • 12 el boter
  • Zout
  • Peper

Instructies:

  1. Breng een grote hoeveelheid water in een pan aan de kook en kook 1 ei per persoon gedurende 8-10 minuten. Was intussen de aardappelen en snijd ze in de lengte doormidden. Snijd de harde onderkant van de witte asperges voor ongeveer 1-2 cm af en schil ze vervolgens voorzichtig met de dunschiller. Schil de uiteinden niet.
  2. Snijd de kappertjes en augurken in plakjes. Hak de peterselie fijn en pers de limoen uit. Laat vervolgens de hardgekookte eieren onder koud water lopen, pel ze en hak ze fijn.
  3. Meng in een kom de kappertjes en augurken, de helft van de peterselie en 1/2 theelepel limoensap per persoon met de gehakte eieren, de mosterd en de mayonaise. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Breng een grote hoeveelheid water aan de kook in de 2 potten, één voor de asperges, de andere voor de aardappelen. Dek af en kook de aardappelen in 12 tot 15 minuten gaar. Was ondertussen 1 ei per persoon en voeg ze tijdens de laatste 5 à 6 minuten toe aan de aardappelen. Laat de eieren vervolgens uitlekken en haal ze uit de pan. Voeg de boter en de resterende peterselie toe aan de aardappelen en roer. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Kook intussen de asperges 7-10 minuten in de andere pan en zorg ervoor dat ze rechtop staan. Laat ze vervolgens uitlekken en zet ze zonder deksel opzij. Breng op smaak met zout en peper. Spoel intussen de zachtgekookte eieren af in koud water en pel ze.
  6. Serveer de aardappelen, leg de asperges op een rij op het bordje, leg het zachtgekookte ei erop en snijd het doormidden zodat de dooier over de asperges loopt. Serveer met de gribiche-saus.

Risotto met groene asperges en eekhoorntjesbrood

Risotto met groene asperges en eekhoorntjesbrood

Ingrediënten:

  • 250 g groene asperges
  • 150 g rijst voor risotto
  • 10 g gedroogde eekhoorntjesbrood
  • 2 portobello’s
  • 1 teentje knoflook
  • 1 sjalot
  • 50 g geraspte geitenkaas
  • 1 theelepel gedroogde rozemarijn
  • 1/2 citroen
  • 4 takjes verse dragon
  • 400 ml groentebouillon
  • 2 el boter
  • 2 el witte wijnazijn
  • 2 el olijfolie
  • Zout
  • Peper

Instructies:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bereid de bouillon, kook dan 150 ml water per persoon. Meng in de maatbeker de bouillon en het kokende water. Giet het gedroogde eekhoorntjesbrood erin, roer en zet apart. Snipper de sjalot en pers de knoflook of hak hem fijn. Verwijder de draderige onderkant van de asperges en snijd ze vervolgens in stukjes van 1 à 2 cm. Laat de punten heel.
  2. Haal het gedroogde eekhoorntjesbrood uit de bouillon en snijd in stukjes. Verhit de boter in de pan en fruit de sjalot en de knoflook 2 minuten op middelhoog vuur. Voeg de risottorijst toe en roer gedurende 1 minuut. Voeg de witte wijnazijn en 1/3 van de bouillon toe en laat de rijstkorrels langzaam wellen. Roer regelmatig.
  3. Voeg, zodra de bouillon door de risottokorrels is opgenomen, weer 1/3 van de bouillon, de asperges en het eekhoorntjesbrood toe en herhaal dit met de rest van de bouillon. De risotto is gaar zodra de korrel van buiten zacht is en nog een lichte bite heeft van binnen. Dit duurt ongeveer 25 – 30 minuten. Voeg eventueel extra water toe wanneer de risotto te snel droog wordt.
  4. Leg ondertussen de portobello op een bakplaat met bakpapier en besprenkel met de olijfolie. Breng op smaak met peper en zout en bak 10 minuten in de oven. Haal de bakplaat uit de oven en vul de portobello met de geraspte belegen geitenkaas. Bestrooi met de rozemarijn en bak nog 5 minuten in de oven.
  5. Rasp intussen de citroenschil met een fijne rasp en pers het sap eruit. Maak de dragonblaadjes los van de takjes. Voeg per persoon 1 theelepel citroensap toe aan de risotto en breng op smaak met zout en peper.
  6. Serveer de risotto op de borden en schik de portobello’s erop. Bestrooi naar wens met dragon en citroenschil.

Welk team ben jij? Team wit of team groen? 😉

Vorig artikel
Een kijkje in de keuken: duurzaamheidsmanager Victor vertelt Een kijkje in de keuken: duurzaamheidsmanager Victor vertelt
Volgend artikel
4 recepten in een groen jasje 4 recepten in een groen jasje

Gerelateerde artikelen