6x tips voor kliekjes

21 december 2015
door Frederieke Keukenmiddelen

  Kliekjes hergebruiken

  December is een maand vol verwennerij waarin de koelkast vaak goed gevuld is. Na de feestdagen kan het geen kwaad om alle kliekjes op te maken die je tijdens de feestdagen verzameld hebt. Eten weggooien is namelijk nergens voor nodig. En dit komt uiteindelijk ook je portemonnee ten goede. Mooi meegenomen toch? Met deze tips voor kliekjes is het weggooien van eten verleden tijd!

  kliek (de; v(m); meervoud: klieken; verkleinwoord: kliekje) 1. (m.n. als verkleinwoord) restje van een warme maaltijd

  1 Plannen

  Bedenk van tevoren wat je de komende week wilt eten. Voor welke dagen heb je de HelloFresh Box en voor welke dagen bedenk je zelf nog wat? Houd hierbij in de gaten welke verse kruiden en groenten je kunt gebruiken in verschillende gerechten. Slim: gebruik broccoli of bloemkool de ene keer bij een gerecht met aardappelen (en vlees) en maak er later in de week soep van.

  2 Kliekjes voor de volgende dag

  Overgebleven komkommer, radijs of sla smaakt een volgende dag heerlijk op een boterham. Ook overgebleven couscous leent zich goed als basis voor de lunch.

  3 Gebruik je vriezer

  Gember, rode peper, maar ook verse kruiden als koriander en peterselie kun je goed invriezen. Handig: portioneer de overgebleven ingrediënten in boterhamzakjes, zodat je elke keer 1 zakje uit de vriezer kunt halen.

  4 Elke maand een opruimmoment

  Vergeten wat er achterin je koelkast of voorraadkast staat en vervolgens dingen die ruim over de datum zijn moeten weggooien? Dit klinkt voor velen herkenbaar. Ruim daarom 1x per maand je koelkast en voorraadkast op. Zo houd je het overzicht en heb je gelijk weer inspiratie om je maaltijden extra lekker te maken. Laat bijvoorbeeld kappertjes of zongedroogde tomaatjes niet over de houdbaarheidsdatum gaan, maar verwerk ze in een stamppot.

  5 Gebruik een weegschaal

  Als je een dag niet uit de HelloFresh Box kookt, kun je geneigd zijn om al snel te veel rijst of pasta direct uit de verpakking in de pan te gooien. Als je de ingrediënten vooraf weegt hoef je minder kliekjes te hergebruiken en gooi je uiteindelijk ook minder weg. Reden genoeg om gebruik te maken van een weegschaal in de keuken.

  Schermafdruk 2015-12-21 14.07.20

  6 Bak je eigen tussendoortjes

  Heb je fruit in de fruitschaal liggen dat net iets te rijp is? Gebruik dit dan in een bakrecept en maak bijvoorbeeld je eigen bananenbrood! Bananenbrood kun je ook nog eens super goed bewaren in de vriezer. Snijd het brood in plakjes, verpak ze per stuk in een boterhamzakje en haal in de ochtend uit de vriezer.

  Wat is jouw beste tips om kliekjes te gebruiken?

  Vorig artikel
  Kidspiration: kerstkleurplaat Kidspiration: kerstkleurplaat
  Volgend artikel
  Mmm zelfgemaakte kruidenboter Mmm zelfgemaakte kruidenboter