Zondagse-zaligheid: saltimbocca met kip

16 augustus 2018
door Lisa Kapan Gerechten

    Saltimbocca is een Italiaanse klassieker waarbij kalfsvlees met een blaadje salie in ham, meestal parmaham, wordt ingepakt. De naam van deze specialiteit komt van de Italiaanse uitdrukking “saltare in bocca”, wat “in de mond springen” betekent. Precies wat dit gerecht doet. In dit Premium-recept geven wij het traditionele gerecht een twist: we gebruiken malse kipfilet in plaats van kalfsvlees en we maken een gremolata erbij, een mengsel van citroenrasp en peterselie. Met dit gerecht vol smaak waan je je voor even in Italië!

    Saltimbocca met kip

    Ingredients

    • Olijfolie (zie bereiding)
    • 100 g serranoham
    • 2x 175 g kipfilet
    • 1 afbakbrood met rozemarijn
    • 250 g cherrytomaten
    • 3 takjes peterselie
    • 1 citroen
    • ½ tl rietsuiker
    • 60 g rucola
    • 80 g zachte geitenkaas

    Instructions:

    1. Verwarm de oven voor op 200°C. Leg 2 – 3 plakjes serranoham kruislings over elkaar op de lange zijde van een snijplank. Leg een kipfilet verticaal over het midden van de plakken serranoham. Vouw de ham om de kipfilets heen en draai het geheel om zodat de rand onder komt te liggen. Leg de ingepakte kipfilet op een bakplaat met bakpapier en bak ongeveer 20 minuten boven in de oven.
    2. Snijd ondertussen het rozemarijnbrood in croutons van 2 cm. Leg de croutons op een andere bakplaat met bakpapier en besprenkel rijkelijk met olijfolie en peper en zout. Hussel goed door elkaar en bak de 5 – 7 minuten mee met de kip tot ze goudbruin en krokant zijn. Haal beide uit de oven. Laat de kipfilets 5 minuten rusten en snijd ze in plakken van 1 cm dik.
    3. Snijd voor de gremolata 2 eetlepels peterselie fijn. Rasp de citroenschil en voeg samen met de peterselie aan een kom toe. Doe er vervolgens 2 eetlepels olijfolie bij en meng alles goed door elkaar.
    4. Pers de citroen uit en meng met 2 eetlepels olijfolie en de suiker in een saladekom. Breng op smaak met peper en zout en meng goed. Halveer de cherrytomaten en voeg vervolgens samen met de rucola en rozemarijncroutons aan de dressing toe. Tip: meng de dressing net voordat je gaat eten door de salade. Zo voorkom je dat het geheel slap wordt.
    5. Verdeel de saltimbocca en de salade over de borden. Verdeel de geitenkaas en leg op de salade. Garneer de kip met de gremolata.. Buon appetito!
    Vorig artikel
    Eerste Hulp Bij Regen: 6 x heerlijk bakken! Eerste Hulp Bij Regen: 6 x heerlijk bakken!
    Volgend artikel
    Balsamico op z’n best: 4 favoriete recepten Balsamico op z’n best: 4 favoriete recepten

    Gerelateerde artikelen