Verschillende rijstsoorten op een rijtje

10 juli 2015
door hellofresh In de keuken

  Verschillende rijstsoorten

  Er bestaan enorm veel verschillende soorten rijst. Wij hebben de verschillen tussen bepaalde rijstsoorten voor je op een rijtje gezet!

  Rijst is een bron van koolhydraten en andere gezonde voedingsstoffen.  De volgende rijstsoorten zitten regelmatig in de HelloFresh Box!

  Pandanrijst

  Verschillende rijstsoorten

  Pandanrijst wordt ook wel jasmijnrijst genoemd en het is een langkorrelige rijstsoort uit Thailand. De rijst staat bekend om zijn nootachtige geur en smaak. Voor het maken van een groene (of rode, dat kan natuurlijk ook) curry is pandanrijst perfect.

  Basmatirijst

  Verschillende rijstsoorten

  Basmatirijst is een langkorrelige rijstsoort afkomstig uit India en Pakistan. Basmatirijst wordt veel gebruikt in de Indiase keuken (lekker met een dahl!), maar de rijst zul je niet snel vinden in de Chinese, Indonesische of Thaise keuken. Basmati is afgeleid van het woord ‘vasmati’ wat in het Sanskriet letterlijk geurig betekent.

  Surinaamse rijst

  Verschillende rijstsoorten

  Surinaamse rijst staat bekend om zijn extra lange korrel. De rijst kookt mooi droog en is geschikt voor hartige gerechten en Surinaamse specialiteiten zoals kip-masala.

  Zilvervliesrijst

  Verschillende rijstsoorten

  Deze soort, waar het vliesje nog omheen zit, wordt ook wel bruine rijst genoemd. Zilvervliesrijst is wat voller van smaak dan witte rijst. Daarnaast bevat zilvervliesrijst veel vitaminen en mineralen.

  Droge, natte en kleverige rijst

  Na het koken van rijst kan het op verschillende manieren uitpakken: droog, nat of kleverig. Dat hangt van het type rijst af.
  Handig om te onthouden:

  • Droog: basmatirijst, pandanrijst en Surinaamse rijst zijn droogkokende soorten met een lange, stevige korrel.
  • Nat: Japanse rijst, Italiaanse rijst en dessertrijst zijn natkokende rijstsoorten met een korte en ronde of ovale korrel.
  • Kleverig: na het koken verliest deze rijst zijn stevigheid. Hierdoor ontstaat een kleverige massa die je gemakkelijk met de handen kunt eten. Deze rijst wordt veel gebruikt voor het maken van sushi.

  Weetje: in Nederland wordt vaak snelkookrijst gebruikt, maar deze rijst is minder voedzaam dan witte rijst. Doordat de rijst is voorgestoomd, om de kooktijd te verkorten, bevat snelkookrijst het vezelrijke vliesje niet.

  Wat is jouw favoriete rijstsoort?

  Vorig artikel
  Het bezorgen van de HelloFresh Box Het bezorgen van de HelloFresh Box
  Volgend artikel
  Ananas van de barbecue Ananas van de barbecue