Streekproduct in de kijker: mosterd van De Ster

18 mei 2016
door Nora Achter de schermen

    Mosterd De SterZoals beloofd leren we je regelmatig een echt Vlaams streekproduct kennen. Deze week: mosterd van De Ster, een familiebedrijf uit Lubbeek bij Leuven. 

    Wie al een tijdje kookt met  HelloFresh weet dat wij houden van mosterd. Het brengt gerechten op smaak en is vanouds een prachtig product. Een mosterd om altijd in huis te hebben is de mosterd van De Ster.

    Over de herkomst van mosterd

    Oorspronkelijk komt de mosterdplant uit het Middellandse Zeegebied, maar vandaag groeit de plant in verschillende klimaten. Al 500 jaar voor de geboorte van Christus scheef de Griekse Pythagoras (die je misschien nog wel kent uit de wiskundeles) al over mosterdzaad als medicijn. Destijds was het bovendien de enige specerij die de armen zich konden veroorloven.

    Hoe wordt mosterd van De Ster gemaakt?

    Voor de mosterd van De Ster wordt een mengsel van een vijftal verschillende zaden gebruikt, voornamelijk gele mosterdzaden (brassica alba) met een klein percentage donkerbruine zaden (brassica juncea).

    De mosterdplant kan tot 1,20 meter groot worden en heeft lange, harige bladeren. De gele bloemen die aan de mosterdplant komen, ontwikkelen peulen met daarin de mosterdzaadjes.

    Na de oogst van de mosterdzaadjes worden ze verbrijzeld in een hamermolen. Die brij wordt dan 10 uur lang geweekt in een bad van azijn en zout. Na het malen tussen molenstenen ontstaat een smeuïge mosterd met een zachte smaak. Een product zonder bewaarmiddelen en kleurstoffen. Enkel 100 % natuurlijke grondstoffen!

    Hoe lang maakt De Ster al mosterd?

    De familie Vanderwegen begon in 1924 met het maken van de befaamde De Ster mosterd. De mosterdmolen waarmee de mosterdzaadjes vandaag nog steeds worden gemalen, is nog een echt authentiek exemplaar dat vader Vanderwegen in 1924 over kocht van een andere Leuvense mosterdmaker.  Recent werd het bedrijf overgenomen door de familie Eraly, die de traditie met veel liefde verderzetten.

    Bekijk hier een filmpje van Jeroen Meus die op bezoek gaat bij De Ster. 

    Vorig artikel
    Witte vs groene asperges Witte vs groene asperges
    Volgend artikel
    De beste kamerplanten die weinig zorg nodig hebben De beste kamerplanten die weinig zorg nodig hebben