Food Talks: over kinderen en voeding

8 september 2017
door Charlot van Scheijen Achter de schermen

    Tijdens onze Food Talks spraken we met verschillende deskundigen over kinderen en voeding, met extra aandacht voor het onderwerp ‘lastige eters’. Lees je mee?

    Onderzoek naar lastige eters
    Uit het onderzoek dat we hebben laten uitvoeren door GfK, blijkt dat maar liefst 56% van de ondervraagden een lastige eter in het gezin heeft. Een flink percentage, en reden te meer voor ons om hier extra aandacht aan te besteden! De tweede editie van onze Food Talks stond dan ook helemaal in het teken van kinderen en voeding, waarbij ook het onderwerp lastige eters de revue passeerde.

    Proberen is het belangrijkste
    Het deskundige panel dat we voor deze avond hadden uitgenodigd bestond uit Anne Cornut van het blog Mama van Vijf, Katleen Hessels, ervaringsdeskundige en logopediste met focus op kinderen en de technische aspecten van voeding en Bart den Hondt, vader van twee, leraar en organisator van kinderkampen.  Het panel gaf vooral aan dat je je kind niet moet verplichten om zijn bord leeg te eten. Zoals Bart zegt: ”Het eerste wat je met tegenstribbelende kinderen aan tafel best doet is diep in- en uitademen. De stress van een drukke werkdag en propvolle agenda durft al eens extra olie op ’t vuur te gooien. En een kind krijg je niet aan het eten met een kwade blik. Geduld, begrip en consequentie. Met die drie eigenschappen geraak je zeker een pak verder wanneer je een moeilijke eter aan tafel hebt.” Volgens Katleen is de gouden regel: de ouders bepalen wanneer en wat de kinderen eten, het kind zelf bepaalt de hoeveelheid.

    Van vrijheid naar routine
    Anne zegt verder nog een groot verschil te merken tussen de vrijheid in de vakantie en de routine van het schooljaar. Het is vanaf nu weer nodig om in het weekend al te plannen wat er doorheen de week gegeten wordt. Als HelloFresh kunnen we je daar natuurlijk bij helpen!

    Variatie en plezier aan tafel
    Anne legt uit dat een kind pas na tien keer van iets geproefd te hebben, kan zeggen of hij het al dan niet lust. Hier kun je meer over lezen in de blogs van Claire. Lusten Anne’s kinderen kinderen geen broccoli, dan zegt ze hen dat ze het maar tien keer in een maaltijd moeten proeven. Lusten ze het dan nog niet, dan moeten ze het nooit in hun leven nog eten. Dat kan precies de belofte zijn die hen over de streep trekt. Bart vertelt dat zijn dochter ook per dag nogal van mening kan verschillen:  ”De ene dag eet m’n dochter van zes drie kilo broccoli op, de volgende dag declameert ze bloedserieus dat ze nooit van haar leven nog broccoli wil eten. Geraak er maar wijs uit, uit het brein van een zesjarige. Ik maak mij er niet meer druk in en probeer voor variatie en plezier te zorgen aan tafel. Als er langere tijd met tegenzin wordt gegeten, dan ondernemen we actie. Maar een dagelijks gevecht hoef je er zeker niet van te maken.”

    Lees binnenkort meer over de Food Talks op onze blog!

    Vorig artikel
    Aan tafel: lastige eters Aan tafel: lastige eters
    Volgend artikel
    Een goede eetbasis bij jou thuis Een goede eetbasis bij jou thuis

    Gerelateerde artikelen