4 x geweldige groentenstoemp 19 oktober 2018

door Helene cooking inspiration

Hoe lager de temperaturen buiten, hoe verleidelijker een bord stoemp! Naast de gewone aardappelpuree met melk en boter heb je eindeloze varianten op deze fijngestampte klassieker. Wij zetten er vier vól groenten in de schijnwerper!


Pastinaak-bataatstoemp

Deze vrolijk gekleurde stoemp zit boordevol groenten: je maakt hem met pastinaak, bataat, aardappelen en courgette. De kruidenkaasblokjes zorgen voor romigheid in het gerecht. Al aan het watertanden? Kies dit bordje comfort nu in je volgende box!

Pastinaak-bataatstamppot

Ingredients

  • 300 g kruimige aardappelen
  • 300 g bataat
  • 150 pastinaak
  • 1 stuk courgette
  • 2 el verse rozemarijn
  • 60 g rucola
  • 40 g pecannoten
  • 75 g kruidenkaas, in blokjes
  • 1 el olijfolie
  • 1 el mosterd
  • Peper & zout

Bereidingswijze

  1. Schil of was de aardappelen, de bataat en de pastinaak grondig. Snijd de aardappelen en de bataat in kwarten en snijd de pastinaak in plakken van ongeveer dezelfde grootte.
  2. Zorg dat de aardappel, bataat en pastinaak net onder water staan in een grote pan met deksel. Breng afgedekt aan de kook met een snufje zout en kook in 12 - 15 minuten. Giet daarna af, bewaar een klein deelvan het kookvocht en laat zonder deksel uitstomen.
  3. Snijd ondertussen de courgette in kleine blokjes van 1 cm. Ris de rozemarijn van de takjes en snijd de rozemarijn fijn. Scheur de rucola klein en hak de pecannoten grof.
  4. Verhit een koekenpan op hoog vuur en rooster de pecannoten, zonder olie, goudbruin. Haal uit de pan en bewaar apart. Verhit vervolgens de olijfolie in dezelfde koekenpan en bak de courgette en rozemarijn 6 - 7 minuten op middelhoog vuur. Breng op smaak met peper en zout.
  5. Stamp de aardappelen, bataat en pastinaak met een aardappelstamper tot een grove puree. Roer de courgette, kruidenkaasblokjes, mosterd en het grootste deel van de rucola door de stamppot. Voeg eventueel wat kookvocht toe om het geheel smeuïger te maken. Breng op smaak met peper en zout.
  6. Verdeel de stamppot over de borden en garneer met de pecannoten en overige rucola.

Zoete aardappelpuree met kokosroom

In tegenstelling tot de gewone aardappel is zoete aardappel wél een groente. In combinatie met de wortelen krijg je in deze zoete aardappelstoemp dus extra veel vitaminen binnen. Met kokosroom in plaats van gewone kookroom maak je dit gerecht lekker exotisch.

Ingredients:

  • 500 g zoete aardappel
  • 200 g wortelen
  • 1 el olijfolie
  • 1 knoflookteen
  • Verse rozemarijn
  • Verse tijm
  • 100 ml kokosroom
  • Peper & zout

Instructions:

  1. Schil of was de zoete aardappel en wortelen grondig. Snijd in gelijke stukken van ongeveer 2 cm dik.
  2. Zorg dat de zoete aardappelblokjes en wortelen net onder water staan in een grote pan met deksel. Breng afgedekt aan de kook met een snufje zout en kook in 15 – 20 minuten. Giet daarna af, bewaar een klein deelvan het kookvocht en laat zonder deksel uitstomen.
  3. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en bak de knoflook één minuut in de olijfolie. Ris de rozemarijn en tijm van de takjes en snijd de rozemarijn fijn.
  4. Stamp de zoete aardappel en wortelen met een aardappelstamper tot een grove puree. Roer de kokosroom, knoflook en kruiden door de stamppot. Voeg eventueel wat kookvocht toe om het geheel smeuïger te maken. Breng op smaak met peper en zout.

Bloemkoolpuree met Parmezaanse kaas en bieslook

De textuur van deze bloemkoolpuree is stevig genoeg zonder aardappelen. Je bereidt de bloemkool in een kippenbouillon en maakt je fijngestampte parel heerlijk hartig met Parmezaanse kaas.

Ingredients:

  • 2 stuk bloemkool
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 50 ml kookroom
  • 50 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 2 el fijngehakte bieslook
  • Peper & zout

Instructions:

  1. Snijd de bloemkool in kleine roosjes. Bereid het water met de kippenbouillon in een grote pan met deksel en voeg de bloemkoolstukjes toe.
  2. Breng afgedekt aan de kook met een snufje zout en kook in 15 – 20 minuten gaar. Giet daarna af, bewaar een klein deel van het kookvocht en laat zonder deksel uitstomen.
  3. Stamp de bloemkool met een aardappelstamper tot een grove puree. Roer de kookroom, de Parmezaanse kaas en fijngehakte bieslook door de stamppot.
  4. Voeg eventueel wat kookvocht toe om het geheel smeuïger te maken. Breng op smaak met peper en zout.

Broccolipuree met zure room

Je kan broccoli stoven, bakken, grillen, maar ook smeuïg fijnstampen. Broccoli is een heel gezonde groente die vól vitamines, vezels en antioxidanten zit. De perfecte stoemp om jezelf op te peppen als je een hoestje voelt kriebelen in je keel.

Ingredients:

  • 2 broccoli
  • 1 groentebouillonblokje
  • 100 ml zure room
  • 1 el olijfolie
  • 2 el bieslook
  • 50 g pijnboompitten
  • Peper en zout

Instructions:

  1. Snijd de broccoli in kleine roosjes. Bereid het water met de kippenbouillon in een grote pan met deksel en voeg de broccoliroosjes toe. Breng afgedekt aan de kook met een snufje zout en kook in 15 – 20 minuten gaar. Giet daarna af, bewaar een klein deel van het kookvocht en laat zonder deksel uitstomen.
  2. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en bak de pijnboompitten in 1-2 minuten goudbruin.
  3. Stamp de broccoli met een aardappelstamper tot een grove puree. Roer de zure room, olijfolie en fijngehakte bieslook door de stamppot. Voeg eventueel wat kookvocht toe om het geheel smeuïger te maken.
  4. Besprenkel met de pijnboompitten en breng op smaak met peper en zout.

Nog meer zin in stoemp? Probeer eens deze andijviestamppot met gehaktballetjes, vegetarische halloumi met aardpeer-spinaziestamppot of deze rucolastamppot met courgette, tomaat en kruidenkaas. 

Vorig artikel
5x gerechten met peer 5x gerechten met peer
Volgend artikel
Monsterlijk lekkere cupcakes Monsterlijk lekkere cupcakes

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *